Søndag la regjeringen frem en ny tiltakspakke for å få kontroll på smittespredningen i landet. Tiltakene omfatter blant annet strengere nasjonale regler for butikker og kjøpesentre. regjeringen pålegger kjøpesentre og butikker å innføre antallsbegrensninger og adgangskontroll. I tillegg oppfordrer myndighetene til at handelsnæringen utsetter januarsalget.

Handelsnæringen reagerer med skuffelse på de nye tiltakene.

Administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening tolker tiltakene som en videreføring av tiltakene som ble innført i Oslo i november og desember.

– De fleste er skuffet over at det ikke går mot lettelser, det har vært et håp, sier han.

Næss viser til at butikkene er vant til å følge smittevernreglene, men er bekymret for at oppfordringen om å utsette januarsalget vil virke negativt inn på butikkenes omsetning.

– Ikke alle har gått ut av julen med altfor mye omsetning. Man frykter stagnasjon i handelen. Januar er ofte en svak måned allerede, sier Næss.

Mer og mer kritisk

Næss er spesielt bekymret for sentrumsbutikkene, som har lagt en tøff høst bak seg.

– Det er mange butikker som sliter grunnet koronatiltakene. Spesielt gjelder selvstendige butikker og butikker i Oslo sentrum, sier han.

Han peker på at oppfordringen om å unngå kollektiv trafikk og ha hjemmekontor, fører til at butikkene i Oslo sentrum er spesielt utsatt.

– Det vil selvsagt bli mer og mer kritisk for mange som driver butikk i Oslo med redusert tilgang på kunder. Etter vår oppfatning burde det bli lansert spesifikke geografiske tiltak for de områdene som har hatt de største tapene, slik som Oslo og enkelte andre bysentra. Pandemien varer lenge, og tiden vil vise hvem som klarer å holde ut første halvår 2021, sier Næss.

Han tror imidlertid ikke de nye tiltakene vil gå hardest utover varehandelen.

– Serveringsbransjen lider mest, og de aller fleste restauranter holder stengt grunnet skjenkeforbudet. Der har vi mye fokus nå om dagen. Det er mange som sliter med å komme seg gjennom de neste månedene hvis det fortsetter sånn. Varehandelen skal nok klare seg gjennom januar, sier Næss.

– Lite gjennomtenkt

Handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke reagerer på regjeringens oppfordring om å utsette januarsalget.

− Det blir lite gjennomtenkt å oppfordre handelen til å stoppe tilbud som for lengst er kommunisert til forbrukerne. Oppfordringen fra Solberg kommer for sent, og ville nok uansett ikke hatt mye for seg, sier direktør for handel Harald Jachwitz Andersen i Virke.

Han viser til at en stopp i januarsalget vil fjerne de fysiske butikkenes mulighet til å konkurrere med nettbutikkene.

Andersen trekker frem at regjeringens nasjonale tiltak er utformet etter modell fra tiltakene som fungerte i Oslo under julehandelen, og at Virke ikke kjenner til at julehandelen førte til smittetilfeller.

− Ansatte og kunder håndterte julehandelen i Oslo godt med god avstand og hygiene. Pågangen i butikkene er langt lavere i januar enn desember. Årsaken til at mange har januarsalg er for at butikkene ikke skal være helt tomme på nyåret. En plutselig stopp i januarsalget vil være uheldig for handelen og forbrukerne, sier Andersen.

Ikke overrasket

Visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud i Olav Thon-gruppen, som er Norges største kjøpesentereier, tror oppfordringen om å utsette januarsalget vil føre til lavere omsetning for kjøpesentrene.

– Det vil gå ut over detaljhandelen generelt, sier han.

Hallerud ble ikke overrasket over at det nå ble lagt frem tiltak som gjelder for hele landet.

– Dette er en situasjon som vi har levd med i Viken, Bergen og Oslo, så at det også skal gjelde en større del av landet var ikke så veldig overraskende, sier han.

Olav Thon-gruppen har stoppet salgskampanjer for sine kjøpesentre, ifølge Hallerud.

Oslo Handelsstands Forening: – Oslo sentrum står igjen som branntomter med mørke 1.-etasjer dnPlus

Kan ikke hindre salg

Senterleder Unni Merethe Aasgaard på Storo Storsenter mener det ikke blir noen store endringer for sentrene i Oslo etter innføringen av de nye tiltakene.

– Det er de samme retningslinjene som vi har hatt tidligere. Vi har et kundetellesystem som i sanntid viser hvor mange kunder som er inne på senteret til enhver tid, sier hun.

Aasgaard forteller at Storo Storsenter ikke kan pålegge butikkene på senteret å stoppe januarsalget.

– Vi har tatt en beslutning om at senteret ikke skal stå som avsender av januarsalg, men vi kan ikke forby kjedene å ha salg. De fleste butikkene er kjedestyrt på vårt senter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.