Moods of Norway har de siste årene slitt med dårlig lønnsomhet.

Onsdag stoppet den lokale Sparebanken Sogn og Fjordane all kreditt til selskapet. Det sendte selskapet i skifteretten.

– Styret har arbeidet med å sikre fortsatt drift i Moods of Norway, blant annet gjennom tilførsel av ny kapital. Styret har ikke lykkes i dette arbeidet og så dessverre nå ingen annen utvei enn å begjære selskapene konkurs, sier styreleder Jan Egil Flo i Moods of Norway.

«Ufattelig trist»

Selskapet har slitt med lønnsomheten de siste årene, og fikk et underskudd på 30 millioner kroner etter fjoråret. Ifølge Flo viste regnskapet per august i år fortsatt en negativ utvikling.

– Det er dessverre nå ingen annen utvei enn å begjære selskapene konkurs, sier styreleder Jan Egil Flo i Moods of Norway. Foto: Adrian Nielsen
– Det er dessverre nå ingen annen utvei enn å begjære selskapene konkurs, sier styreleder Jan Egil Flo i Moods of Norway. Foto: Adrian Nielsen (Foto: Adrian Nielsen)

Moods-gründer og designer Simen Staalnacke er knust over å måtte konstatere at kleskjeden med utgangspunkt i Stryn ikke får fortsette.

– Det er bare helt ufattelig trist at eventyret vi startet for 14 år siden er over. Jeg skulle ønske det fikk en lykkelig slutt, sier han.

Staalnacke satt sammen med de ansatte i kleskjeden onsdag ettermiddag, mens styreleder Flo satt i møte med bostyreren.

Dyr utenlandssatsing

Det er selskapets utenlandssatsing som er hovedårsaken til konkursen. Moods of Norway åpnet butikker i blant annet Los Angeles, og hadde ambisjon om å åpne 20 butikker over hele USA. Det kostet dem dyrt. I tillegg til pressede marginer, rammet svakere kronekurs selskapet, som har det meste av sine varekostnader i dollar, hardt.

– Vi hadde en veldig ambisiøs utenlandssatsing. Drømmen har jo vært å starte et internasjonalt motemerke fra Norge, bringe norsk mote ut i verden. Det har kostet. Man kan si at vi skulle spart de pengene vi har brukt internasjonalt. Men mote er ikke eksakt vitenskap. Vi hadde veldig tro på dette. Og den som intet våger, intet vinner, sier Staalnacke.

Staalnacke skylder likevel ikke bare på sterkere dollar.

– Den andre delen er at det omstillingen vi startet for noen år siden for å få øke lønnsomhet ikke har gitt den effekten vi ønsket, sier Staalnacke.

Varner-gruppen tapte stort

Klesgruppen Varner kjøpte seg opp til en eierandel på 25 prosent i Moods of Norway i september i fjor. Det har ikke vært en økonomisk suksess for selskapet. Ifølge årsrapporten til Varner er Moods of Norway-andelen skrevet ned med 85 prosent.

Senest i sommer uttalte Varner-sjefen at de hadde tro på kleskjeden.

– Moods of Norway er inne i en spennende utvikling og snuoperasjon, og vi har fortsatt tro på selskapet og konseptet fremover. Ut fra et forsiktighetsprinsipp i våre regnskaper, så valgte vi likevel å gjøre en nedskriving, basert på Moods' økonomiske situasjon ved årsskiftet, sa Marius Varner til DN da årsrapporten fra selskapet kom i sommer.

Varner vil ikke kommentere konkursen i Moods of Norway onsdag.

Moods-ansatte fikk beskjed i dag

De 100 medarbeiderne på Moods of Norway’s kontorer i Stryn og Oslo, og i 18 Moods-butikker over hele landet, ble informert om konkursen i dag. Det er nå opp til bostyrer hva som skjer med videre drift av selskapene og butikkene.

Konkursen omfatter Moods of Norway as og Moods Wholesale as. Driften i selskapene Brandstad, Moods Sverige og Moods USA fortsetter som normalt.

Ingen av de ansatte vil svare på om de skal på jobb torsdag.
Ingen av de ansatte vil svare på om de skal på jobb torsdag. (Foto: Nicklas Knudsen)

To av selskapets butikker i Oslo sentrum var fortsatt åpne onsdag ettermiddag. De ansatte har fått beskjed fra ledelsen om å ikke uttale seg til pressen.

- Det er en trist dag, sier en av dem.

- Vi håper det ordner seg, sier en annen.

Ingen av dem vil svare på om de skal på jobb igjen i butikkene torsdag.

Banken sa nei

Administrerende direktør Trond Teigene i Sparebanken Sogn og Fjordane bekrefter at de som hovedbankforbindelse sa nei til å finansiere driften videre.

– Hvorfor har banken satt ned foten?

– Jeg kan ikke gå i detalj om kundeforholdet. Men det er ingen tvil om at selskapet har forsøkt å lykkes med en krevende omstilling og det kom dessverre ikke i mål. Det er veldig synd, for Moods of Norway har vært et lokalt eventyr i over ti år. Dessverre har det slitt med finansielle utfordringer siste to-tre årene.

– Hvor omfattende var samtalene for å få inn frisk egenkapital?

– Selskapet har selv sagt at det var et viktig tema i den siste perioden. Detaljer om hvilke krav banken har stilt, kan jeg ikke gå inn på.

– Er dere positiv til at andre eiere kan gå inn og drive Moods of Norway videre?

– Nå har selskapet meldt oppbud, og så får vi se hva som skjer med selskapet. Det er ikke opp til oss å vurdere.

– Hvor store tap må banken ta?

– Det vil avhenge av hva som kommer ut av konkursprosessen, sier Teigene.

I siste årsrapport til Moods of Norway fremgår det at selskapet har stilt garanti til Sparebanken Sogn og Fjordane for nær 18 millioner kroner. Det var ved nyttår stilt garanti for syv millioner kroner i varelager, ti millioner kroner i aksjer og 800.000 kroner i kundefordringer.

Gjelden i Moods of Norway og Moods Wholesale er på rundt 112 millioner kroner ved konkursen.(Vilkår)

Moods of Norway grunder i 2011: - Med blendende norsk natur og et rosa badekar kan det aldri gå feil
På det meste var Moods of Norway verdsatt til 540 millioner kroner. Så gikk de konkurs. I 2011 møtte DN gründerne bak det norske motehuset på en rosa båt for å snakke om suksessen. Les historien om klesmerket i lenken under.
03:26 Min
Publisert: