Handelsbanken melder torsdag at den gradvis vil avvikle virksomheten i Estland, Latvia og Litauen.
Pressesjef Johan Wallqvist i Handelsbanken sier hovedårsaken bak nedstengningen er for svak lønnsomhet.
– Hovedgrunnen er rent økonomisk, for lave inntekter og for høye kostnader. Da vi etablerte vår virksomhet i Baltikum for over ti år siden var forutsetningene helt annerledes.
Handelsbankens kunder i de tre filialene i Estland, Latvia og Litauen har ikke vært lokale privatkunder, men statlige, lokale selskaper og bedriftskunder fra Handelsbankens hjemmemarkeder i de nordiske landene.
– Den raske tekniske utviklingen gjør at vi i dag kan hjelpe mange av kundene våre direkte fra hjemmemarkedene, sier Wallqvist.
Mistenkelige transaksjoner
Han sier at å holde seg innenfor lover og regler for banksektoren i Baltikum er blitt dyrt for banken.
– Kostnadene til regeletterlevelse er en stor kostnad som har økt den siste tiden.
– Nedstengningen kan ikke ses i sammenheng med andre nordiske bankers hvitvaskingsskandaler i Baltikum?
– Det er åpenbart at banker som har stor virksomhet i de tre baltiske landene har vært spesielt utsatt i slike saker. Men vår virksomhet har vært så liten. Vi har en veldig lav risikotoleranse.
– Har det ingenting å si at det er høy risiko for hvitvasking i disse landene?
– Det finnes jo risiko med disse markedene, det har vi jo sett. Man kan ikke være sikre på at vi aldri er blitt utnyttet. Men vi har gjort alle kontroller og gått gjennom alle transaksjoner, og vi har ikke funnet tegn til at Handelsbanken er blitt systematisk utnyttet.
– Du sier systematisk utnyttet – men har dere funnet tilfeller av mulig hvitvasking?
– I de få tilfellene vi har funnet mistenkelige transaksjoner, er de meldt til myndighetene. For at noe skal være en mistenkelig transaksjon, er det tilstrekkelig at man ikke forstår sammenhengen betalingen gjøres i.
For at noe skal være en mistenkelig transaksjon, er det tilstrekkelig at man ikke forstår sammenhengen betalingen gjøres i
Bytter sjefer
Fem minutter før Handelsbanken meldte at den trekker seg ut av Baltikum, sendte banken ut en melding om at Pål Bergström er blitt utpekt som ny leder av Handelsbanken Markets. Bergström har tidligere vært sjef for virksomhetsområdet Group Compliance, altså internkontroll.
Bergström tiltrer stillingen umiddelbart. Det står ikke noe opplyst om årsaken til lederskiftet.
Handelsbanken har vært til stede i de baltiske statene i ti år. Hensikten har vært å assistere bankens kunder i hjemmemarkedet med deres virksomhet i Baltikum. Fremover vil disse kundene bli assistert av filialer i hjemmemarkedet.
Etter at den danske avisen Berlingske i 2017 avslørte at Danske Bank var knyttet til en hvitvaskingsskandale i Estland har håndtering av hvitvasking vært høyt på agendaen, og øynene har særlig vært rettet mot Baltikum-området.
Norske banker langt bak danskene i varsler om hvitvaskingSiden har en rekke banker vært koblet til hvitvasking. Blant annet har Swedbanks konsernsjef Birgitte Bonnesen blitt avsatt etter at banken var under stort press i starten av året da svenske SVT avslørte at 50 kunder i Swedbank har vært i stand til å overføre rundt 40 milliarder kroner gjennom banken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.