Det har vært kjent en stund at Donald Trump og hans regjering planlegger å trappe opp handelskrigen med Kina. Fra før av har de innført 25 prosent toll på varer for 50 milliarder dollar årlig, og Trump har snakket om toll på varer for ytterligere 200 milliarder dollar, samt enda mer, hvis det ikke gir ønsket resultat.

Mandag skriver Bloomberg.com at toll på 10 prosent på varer for 200 milliarder dollar vil bli innført allerede i dag.

Dermed kan det snart være innført straffetoll på rundt halvparten av importen fra Kina til USA.

President Donald Trump mener straffetoll gir USA en bedre forhandlingsposisjon, og vil øke konfliktnivået snarlig. Her er han fotografert mens han snakker om handel i Granite City, Illinois. i slutten av juli.
President Donald Trump mener straffetoll gir USA en bedre forhandlingsposisjon, og vil øke konfliktnivået snarlig. Her er han fotografert mens han snakker om handel i Granite City, Illinois. i slutten av juli. (Foto: Joshua Roberts)

Bekrefter ny straffetoll

Ved 12-tiden mandag ettermiddag, lokal tid i New York, sto Trumps økonomiske rådgiver Lawrence «Larry» Kudlow på podiet hos The Economic Club of New York. Der ble de nye tollsatsene et tema, og han fikk direkte spørsmål om han ville kommentere de nye tollsatsene:

– Jeg vil ikke gå inn i de spesifikke planene, men min gjetning er at en melding om dette kommer veldig snart fra presidenten, sier Kudlow, i et intervju på scenen.

Kudlow ville ikke kommentere spesifikt hvor mye av importen fra Kina som ville bli påført ny straffetoll, eller hvilken prosentsats.

Han snakket om hvorfor administrasjonen har gjort handelsavtaler til et prioritert tema.

– Dessverre er systemet brutt ned. Frihandel er et bra konsept, og jeg støtter det. Men det må også være «fair» – rettferdig. Realiteten er at vi ikke kan tillate at mange av teknologiselskapene flytter produksjonen utenlands. Vi må strebe for å hjelpe amerikansk eierskap, sier Kudlow.

Om samtalene med Kina, sier han:

– USA er klare til forhandlinger når som helst, hvis Kina er villige til å bevege seg mot seriøse samtaler om en ny handelsavtale, sier Kudlow.

Kilder fra kinesiske myndigheter har sagt til flere medier i USA det siste døgnet at de vurderer å trekke seg fra forhandlinger fordi Trump planlegger en ny straffetoll.

– Døren er åpen. Vi får se hva som skjer, sier Kudlow kort, til et spørsmål om de meldingene.

Supergigantene stuper

Aksjemarkedene mandag er så langt ned, ledet an av teknologitunge Nasdaq som var ned 0,85 prosent mandag etter vel to timers handel. De to største tungvekterne, Apple og Amazon er blant de største taperne. De to selskapene ble nylig først i verden til å passere en verdi på 1000 milliarder dollar, men nå er Amazon solid under grensen, og Apple nærmer seg.

Apple er blant selskapene som har advart sterkt mot negative effekter av nye tollsatser. Selskapet er spesielt utsatt for handelsuro, skriver Marketwatch.com. Alle deres produkter settes sammen i Kina, og de kan bli hardt rammet hvis Kina gjør alvor av planer omtalt av Wall Street Journal, om å begrense salget av enkelte materialer til amerikanske selskaper.

Amazon er så langt ned over 2,5 prosent, mens Apple er ned 1,75 prosent, mens Nasdaq faller 0,9 prosent.

Toll-entusiast

President Trump har fyrt opp stemningen, og ønsker å straffe det han ser som urettferdig handelspraksis fra Kina, som han gir skylden for en skjev handelsbalanse.

Trump uttrykker i en twittermelding mandag stor entusiasme for straffetoll som virkemiddel, og varsler at alle som ikke inngår det han anser som rettferdige avtaler vil bli rammet av toll.

Vil avlyse møte

Ifølge Washington Post har Kina planlagt å sende en person med høy rang i handelsepartementet til USA senere denne uken, for å forberede en reise for visestatsminister Liu He uken etter. Han skal ifølge planen møte finansminister Steve Mnuchin og muligens Donald Trump. Men ifølge avisen planlegger Kina å droppe disse planene hvis Trump innfører de nye tollsatsene.

S&P 500-indeksen er mandag etter vel to timers handel ned 0,29 prosent mens Dow Jones bare har falt 0,08 prosent.

Dollaren faller også, og er ned rundt et halvt prosent mot både euro og britiske pund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.