Gjennom helgen og mandag kom det stadig mer konkrete signaler fra USA om president Donald Trumps planer for mer omfattende straffetoll rettet mot Kina. Tiltaket har vært varslet en stund, men nyheten om at tiltaket er nært forestående fikk likevel aksjemarkedet til å falle, i frykt for en stor handelskrig.

Innfører my straffetoll

Mandag kveld, amerikansk tid, ble det klart:

USA innfører straffetoll på nye 200 milliarder dollar i import på varer fra Kina. Inkludert tidligere straffetoll, øker totalbeløpet til 250 milliarder dollar.

Trump sier dessuten at det kan bli aktuelt med straffetoll på all import fra Kina. I fjor utgjorde importen fra Kina til sammen drøyt 515 milliarder dollar, ifølge The New York Times.

Det vil ifølge Trump skje «hvis Kina gjennomfører skadelige tiltak mot våre bønder eller andre industrier», skriver avisen.

Den nye straffetollen vil gjelde fra 24. september i år og begynner på ti prosent av importbeløpet, og vil øke til 25 prosent fra nyttår. Hensikten med tollen er blant annet å presse Kina til å forhandle om en helt ny handelsavtale.

Varsler reaksjoner

Kina har tidligere svart på USAs fremstøt med samme mynt, og varsler offensive mottiltak.

– Kina vil ikke være fornøyd med å bare spille forsvar i en eskalerende handelskrig med USA, advarer en stor kinesisk tabloidavis mandag, skriver Reuters.

Kina svarte med toll på varer for 50 milliarder dollar i sommer og har varslet ny toll på varer for ytterligere 60 milliarder dollar som svar på USAs tiltak. Siden USA importerer langt mer fra Kina enn motsatt, vil USAs toll på varer for 250 milliarder dollar ramme halvparten av importen, mens Kinas varslede toll på varer for totalt 110 milliarder dollar vil utgjøre rundt 85 prosent av deres import fra USA, ifølge amerikansk handelsstatistikk.

Offensiv

Mange amerikanske selskaper, blant dem Apple, har advart mot store konsekvenser hvis situasjonen utvikler seg til en stor handelskonflikt, men Trump viste mandag morgen stor entusiasme og optimisme knyttet til offensive tiltak:

Trump har tidligere uttalt at handelskriger er bra og lette å vinne, når man har store handelsunderskudd. Det er en oppfattelse mange økonomer ikke deler med ham, og det kan påpekes at han tidligere også uttalte at det ville bli lett å fikse det amerikanske helsesystemet, før han møtte problemer og uttalte at «ingen visste at helse kunne være så komplisert».

Kina har startet å planlegge en reise til USA for visestatsminister Liu He innen et par uker, for å forhandle om handel, men skal ha gjort det klart at disse planene ville bli skrinlagt hvis Trump innførte ny straffetoll.

Børsene falt på frykten

Nyhetsstrømmen har ikke vært bra for nervene til aksjonærer i amerikanske selskaper, særlig ikke de med aksjer i teknologikjempene. Apple og Amazon falt begge kraftig i takt med at planene virket mer konkrete og nært forestående, og verdien av de to til sammen har vært ned over 450 milliarder kroner mandag. Nasdaq endte ned hele 1,43 prosent, eller 114 punkter mandag. Det gikk bedre med aksjene i S&P 500 og Dow Jones-indeksene, men også de falt henholdsvis 0,56 og 0,35 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: