USA har økt tollen på kinesiske varer verd 200 milliarder dollar i året fra ti prosent til 25 prosent. Kina har lovet å komme med mottiltak.

Et åpenbart mottiltak kan være å kontre med tilsvarende straffetoller, men tidligere økonom ved det amerikanske finansdepartementet og nå partner i organisasjonen Council on Foreign Relations, Brad Setser, tror det fort kan slå tilbake på Kina, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyrået har listet opp tre andre mulige motangrep fra Kina.

Valutakrig

Kina kan velge å bevisst devaluere, altså svekke, sin egen valuta for å gjøre eksporten mer konkurransedyktig. Dersom dollaren er sterkere mot kinesisk yuan enn den er i dag, vil det bety at det blir mer lønnsomt for Kina å eksportere varer til amerikanerne.

I 2018 svekket yuan seg 5,5 prosent mot amerikanske dollar, og USAs president Donald Trump har flere ganger beskyldt Kina for å devaluere valutaen sin. Svekking av valuta kommer dog ikke uten risiko. Da yuan sist ble devaluert i 2015 endte det opp med at mye kapital forsvant ut av landet.

Ifølge Bloomberg har USA som et ledd i forhandlingene villet inngå en avtale om at den kinesiske valutaen holdes stabil.

Dumpe amerikansk statsgjeld

Kina eier amerikansk statsgjeld verd 1100 milliarder dollar – mer enn noen annen nasjon. Å redusere beholdningen av amerikansk statsgjeld kan være et mektig våpen for Kina, skriver Bloomberg. Det vises til en rapport i fjor der kinesiske embetsmenn anbefalte å redusere kjøp av statsgjeld, som videre skapte uro i obligasjonsmarkedet.

En stor redusering er likevel ikke veldig sannsynlig ifølge senioranalytiker Ed Hussainy i Columbia Threadneedle Investments, som sier til Bloomberg at Kina egentlig ikke har så mange andre steder å flytte sine utenlandske valutareserver på 3100 milliarder dollar.

Soyastopp

Soyabønner er «big business» i USA. Det dyrkes i Midtvesten i USA der Trump har en stor velgerskare. Kina er største importør av amerikanske soyabønner og har allerede ilagt bønnene en toll på 25 prosent.

Mens devaluering av yuan og dumping av statsgjeld kan vise seg vanskelig å gjennomføre, vil en økning av tollene på soyabønner, eller full stans av importen, være ganske enkelt å få til, ifølge økonom Brad Setser.

Den siste måneden har fremtidsprisene på soyabønner falt 11 prosent, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.