Markedene fikk i helgen et pust i bakken etter at verdens børser, renter og oljepriser falt kraftig på fredag. Handelskrigen mellom USA og Kina har spisset seg ytterligere til. Samtidig har USAs president Donald Trump tatt opp tollkampen med andre land:

  • Fredag varslet han en tollsats på fem prosent på import av varer fra Mexico for å presse Mexico til å stoppe illegal innvandring til USA. Hvis ikke det skjer vil tollen trappes opp med fem prosentpoeng hver måned til den har nådd 25 prosent.
  • USA har også trukket India inn i tollkampen der Trump har fjernet et unntak som så langt har sikret tollfri eksport av rundt 2000 indiske produkter.
  • Videre etterforsker Kina det amerikanske logistikkselskapet FedEx etter at pakker som ble sendt av kinesiske Huawei ble omdirigert til USA.

Alt peker ned

Knut A. Magnussen.
Knut A. Magnussen. (Foto: Marius Fiskum)

– Markedene svarte fredag med å sende renter, aksjer og råoljeprisen nedover, og det ser ut til at det vil fortsette i dag, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en morgenrapport mandag.

Aksjemarkedene i Asia faller videre mandag, mens førhandelen i USA peker nedover, oljeprisen faller videre og DNB Markets tror Oslo Børs åpner ned 0,8 prosent.

Fire rentekutt neste halvannet år

Magnussen i DNB Markets mener en mulig forklaring på Trumps mer aggressive handelspolitikk er at presidenten vil vise styrke i forkant av neste års presidentvalg.

– Risikoen er imidlertid at han bidrar til å avslutte det som nå (i juni) er den lengste oppgangen i amerikanske økonomi etter annen verdenskrig, skriver Magnussen, som peker på at rentemarkedene nå priser inn fire rentekutt fra Fed i løpet av de kommende 18 månedene.

Det innebærer ifølge økonomen implisitt en markert oppbremsing av økonomien.

Tiårig amerikansk statsrente er mandag nå nede på 2,12 prosent.

Kutter brutalt i prognosene

Helgens uroligheter har fått den amerikanske storbanken JPMorgan til å snu helt i synet på amerikanske renter. Banken kutter prognosene for amerikansk tiårig statsrente fra 2,45 prosent til 1,75 prosent mot slutten av året.

Det vil i så fall være første gang på tre år at den amerikanske tiåringen faller til et så lavt nivå.

«Den siste utviklingen denne uken vil trolig ha varig skadelig effekt på selskapenes tillit. Vekstbekymringer vil trolig ikke forsvinne i nærmeste fremtid, og kan faktisk øke ytterligere», skriver bankens analytikere Matthew Jozoff og Alex Roever i en kommentar, ifølge Bloomberg.

JPMorgan ser nå to rentekutt fra den amerikanske sentralbanken i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.