Fredag morgen norsk tid, ved midnatt i USA, gikk startskuddet for den lenge varslede handelskrigen mellom USA og Kina. USAs president Donald Trump har fulgt opp truslene og innført straffetoll på kinesiske produkter verdt 34 milliarder dollar, tilsvarende 274 milliarder kroner.

Kina svarte umiddelbart med å innføre tilsvarende toll på amerikanske varer.

Det har ikke manglet dommedagsprofetier denne våren; en rekke økonomer har spådd store børsfall dersom en handelskrig skulle bli en realitet.

Handelskrigen allerede priset inn

Enn så lenge har de store markedsreaksjonene uteblitt. Hverken dollaren eller rentenivået på amerikanske tiårsobligasjoner gjorde nevneverdige utslag da handelsrestriksjonene ble kjent.

– Hvem hadde trodd det? De første skuddene i handelskrigen er avfyrt, og markedet er overraskende motstandsdyktig, sier Erik Davidson, investeringssjef ved Wells Fargo Private Bank, til AP.

Det kan ha noe å gjøre med både tidspunktet og størrelsen på tollene til både USA og Kina har vært kjent i mange dager, slik at markedsaktørene har hatt tid til å prise det inn.

Den amerikanske tiårsrenten har falt over 4 prosent den siste måneden. Børsene har også falt. Den ledende amerikanske indeksen Dow Jones har falt rundt 1,5 prosent den siste måneden, men verst har det gått utover kinesiske aksjer.

Shanghai-børsen har falt over 11 prosent den siste måneden. Siden slutten av januar har børsfallet vært på over 20 prosent, noe som er definisjonen på et «bjørnemarked».

Jobbtall sendte Wall Street opp

Fredag ble derimot en god dag for børsene over store deler av verden. Børsoppgangen begynte i Asia, og forplantet seg videre til Europa.

En time før børsene åpnet i USA, lå det an til børsfall. Så kom «nonfarm payrolls», de månedlige jobbtallene fra USA, som viste at det fortsatt skapes mange arbeidsplasser i verdens største økonomi.

213.000 jobber var mer enn analytikerne hadde ventet, samtidig som lønnsveksten ble liggende på stedet hvil.

Det var nok til å sende også det amerikanske aksjemarkedet oppover, og Dow Jones endte opp 0,41 prosent. (Vilkår)

Felix Jensen kjører fletta av de fleste
Han var døden nær i Sahara, men durer nå frem som Norges nye rallystjerne.
00:34
Publisert: