Fredag morgen norsk tid er handelskrigen mellom USA og Kina offisielt i gang etter at USAs president Donald Trump har iverksatt planene om straffetoll på kinesiske produkter. Leder Knut E. Sunde i Norsk Industri,, er redd det vil ta lang tid før markedene kommer tilbake til det normale.

– Frykten er at om det nå trappes opp så kommer det til å bruke lang tid på å trappe ned igjen. Det går prestisje i saken, både fra amerikansk side, EU, og Kina. Det er et rustningskappløp vi kjenner fra tidligere tider, sier Sunde.

Hvordan kommer dette til å gå utover Norge?

– På kort sikt er det et slag mellom stormaktene hvor også Norge blir dratt med i dragsuget avhengig av hvilke tiltak som kommer. Vi er mest bekymret for toll på bildeler og biler. Trump i et nøtteskall er at han bruker utsagn om trusler som et forhandlingskort, og det gjør det ganske usikkert hva som kommer ned langs veien, sier Sunde.

Hvordan påvirker denne usikkerheten dere?

– Jeg tror denne usikkerheten er kommet for å bli i årevis fremover, og de som baserer en stor del av sin eksistens på eksport må ta det innover seg. Det er klart at enhver usikkerhet i markedene påvirker investeringsviljen, og det verste industriledere vet er slik usikkerhet, sier Sunde.

Hvilke bedrifter i Norge går dette utover?

– Vi er veldig tro mot at vi ikke går ut med hvilke bedrifter som rammes av hvilke tiltak, sier Sunde. (Vilkår)

Felix Jensen kjører fletta av de fleste
Han var døden nær i Sahara, men durer nå frem som Norges nye rallystjerne.
00:34
Publisert: