Senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter, Olav Chen i Storebrand, mener handelskrigen kan bli svært uheldig sett med norske øyne.

– Den kan potensielt få store konsekvenser, men i første omgang er det vanskelig å si noe om den direkte effekten. Handelskrig er dårlig nytt for en liten åpen økonomi som Norge, sier Chen.

Storebrands Olav Chen.
Storebrands Olav Chen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han trekker frem diskusjonene før USA innførte toll på stål og aluminium fra en rekke land, som et eksempel på hvor lite handelskraft Norge har.

– EU, Canada og Mexico fikk fritak en liten stund, før tollsatsene likevel ble innført. Norge fikk ikke engang komme til forhandlinger, selv om vi eksporterer stål til USA, sier han.

Norge står alene

Norge kan bli nødt til å handle frem bilaterale avtaler med USA, men stiller neppe først i køen.

– Trump vil gjøre avtaler med land USA har store handelsunderskudd med. Selv om Norge er et av disse landene, er summene for små.

Det hjelper heller ikke at Norge står utenfor EU.

– Norge står alene uten et godt forhandlingskort, sier Chen.

Forøvrig tar han første dag av handelskrigen med knusende ro.

– Handelskrigen har vært snakket om lenge, så markedsreaksjonene er nok noe avdempende i påvente av videre eskalering, sier Chen.

Venter opptrapping

DNBs Knut A. Magnussen mener heller ikke det som nå skjer kommer som noen overraskelse.

– Amerikanerne har fulgt opp det de har sagt tidligere og iverksatt tiltakene mot Kina, tilsvarende 34 milliarder dollar. Det betyr at Kina som regel vil svare på toll i samme størrelse. Det betyr at det fortsetter, og at det Trump tidligere har sagt om at hvis kineserne svarer så vil han kunne trappe opp i betydelig større grad. Det er snakk om 200- 400 milliarder dollar. Det er et mye, mye større beløp, sier han.

Tror du det er sannsynlig at Trump vil øke tollen?

– Ja, det tror vi nok.

Har markedet hatt på seg skylapper hittil?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det som har skjedd så langt omfatter en liten del av amerikansk import. Effekten på den økonomiske veksten vil være liten, sånn sett er det rasjonelt fra børsene å reagere såpass lite, men hvis det trappes mye opp vil børsen reagere kraftigere, da vil flere selskaper rammes, sier Magnussen.

Optimisme i Asia

Det amerikanske markedet er stengt onsdag morgen norsk tid, men i asiatiske børser handles det for full.

– S&P 500 future-indeksen, en indikasjon på hvordan de amerikanske børsene vil åpne, er opp 0,2 prosent. Så i Asia handler de med utgangspunkt i at den amerikanske børsen kommer til å stige.

Det er imidlertid knyttet stor spenning til hvordan Kina velger å gjengjelde tollinnføringen fra USA. Chen tror Kina kommer til å svare med samme mynt.

– Kina kommer nok ikke til å innføre høyere tollsatser enn det USA gjør.(Vilkår)

Skulle ikke du egentlig vært på jobb nå?
Hvilke private avtaler er det greit å gjøre i arbeidstiden?
02:28
Publisert: