– Vi diskuterte om vi skulle ta inn noe shippingrelatert, men valgte å la være på grunn av usikkerheten knyttet til handelskrigen. Det er fortsatt ikke to streker under svaret på hvilken toll det blir på varer mellom Kina og USA. De kaster toll etter hverandre, frem og tilbake, sier analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.

Analytikeren forteller at usikkerheten rundt utfallet av handelskrigen har ført til mer forsiktighet i investeringene.

– Vår teori er å vente til man har fått en konklusjon på utfallet før man hopper på de aksjene som er mest sensitive mot handelskrig. Det er shipping blant annet, og selskapene Hydro og Yara, sier Kongslie.

Mindre risikovilje

Aksjestrateg Paul Harper har tatt over som porteføljeansvarlig for DNB Markets. Han forteller at handelskrigen er spesielt dårlig nytt for åpne økonomier som Norge.

– I utgangspunktet vil ikke en handelskrig gi positive effekter for aksjemarkedet, spesielt ikke for så åpne økonomier som vi har i Norge og resten av Norden. Det går utover risikoviljen generelt, sier Harper, og legger til:

– Det er et fåtall aksjer som vil bli direkte påvirket i første omgang, men på lengre sikt kommer virkningene an på hvordan handelskrigen utvikler seg, om det blir ytterligere opptrapping, eller om situasjonen roer seg ned.

Denne uken går offshoreselskapet Polarcus ut av DNBs portefølje. Årsaken til det er at aksjen reagerte positivt på flåteutnyttelsen for andre kvartal forrige uke, men denne oppgangen falt så tilbake til utgangspunktet.

– Det kan se ut som det videre potensialet, i hvert fall på kort sikt, er begrenset, sier Harper.

DNB Markets har denne uken disse selskapene i sin portefølje; Borregaard, Subsea 7, NRC Group, Lerøy Seafood, Sbanken, Grieg Seafood, Yara, og BW Offshore.

Aksjestrateg Paul Harper har tatt over som porteføljeansvarlig for DNB Markets etter Kristian Tunaal.
Aksjestrateg Paul Harper har tatt over som porteføljeansvarlig for DNB Markets etter Kristian Tunaal. (Foto: Johannes W. Berg)

Tror på sterk olje

Sparebank 1 Markets valgte å beholde samme portefølje som forrige uke. I deres utvalg finner man Spectrum, Golden Ocean Group, Norwegian, Norwegian Finans Holding og Subsea 7. Analytiker Kongslie tror en overeksponering mot olje er fornuftig.

– Utgangspunktet er at oljeprisen har steget. Oljeselskapene tjener mer penger enn på veldig lenge, noe som gir mer rom til å investere. Det har vært et stort gap hvor de har underinvestert. Nå kan de hente inn hva de har utsatt av investeringer den tiden oljeprisen har vært dårlig. Vi har derfor nå en overeksponering mot oljeservice i vår portefølje.

Sparebank 1 Markets har oppjustert sitt estimat for vekst i oljesektoren fra ti prosent til 15 prosent. Dersom dette blir tilfellet, betyr det en inntjening per fat som er høyere enn på ti år.

Positivt bankbytte

Forvalter Alexander Larstedt Lager i Artic Fund Management gjør heller ingen endringer i porteføljen. Han forteller at de er fornøyde med utvalget som består av; NRC Group, Telenor, Sparebank 1 SR-Bank, Elkem, Gjensidige, Equinor, og seismikkselskapet TGS.

Et av argumentene som trekkes frem for å beholde porteføljen er oppkjøpet av Gjensidige, som forrige uke ble kjøpt opp av Nordea til 5,5 milliarder kroner.

– Vi forventer nå et utbytte fra Gjensidige i andre halvår av 2018. Selskapene inngår samtidig i et strategisk samarbeid i Norge, noe som gir Gjensidige tilgang til nye distribusjonskanaler, skriver Lager i en epost til DN.

Lager ønsker ikke i denne omgang å kommentere hvordan handelskrigen påvirker deres avgjørelser. (Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33
Publisert: