2018 var ikke et jubelår for investoren og stavangermannen Harald Espedal (47). Fra over 92 millioner kroner i resultat før skatt i 2017, falt resultatet i fjor til nærmere 14 millioner kroner.

– Den børsnoterte porteføljen fikk en avkastning på minus én prosent. Det er jeg ikke fornøyd med, sier Espedal.

Men én ting gleder han seg over.

– Korreksjonen i aksjemarkedet i fjerde kvartal i fjor gjorde at jeg fikk kjøpe aksjer på billigsalg. Samtidig er jeg fornøyd med den underliggende utviklingen for selskapene i vår portefølje, sier Espedal.

Store kjøp, av det Espedal kaller «billigaksjer», gjør at 2019 så langt har vært bra.

– Det har vært en god start på året, sier han.

– Hvor god?

– Jeg kommenterer bare utviklingen i aksjemarkedet en gang i året, sier han.

Jeg kommenterer bare utviklingen i aksjemarkedet en gang i året
Harald Espedal

Espedal er sine 47 år til tross en veteran i aksjemarkedet. Allerede som 14-åring var han en kjent investor og analytiker i Rogaland. Men kjendisstatus oppnådde han som sjef for Skagenfondene. Med flere hundre millioner i formue startet han som investor i 2014. I dag styrer han en aksjeportefølje på rundt 400 millioner kroner.

Leter ikke etter «hotte» aksjer

Som investor er ikke Espedal kjent som en trader. Langsiktige, kanskje litt kjedelige investeringer, er det han sverger til.

– Jeg eier en god del egenkapitalbevis i sparebanker. De største postene er Sandnes Sparebank, Bonheur, DNO og BW Offshore. Det er ikke de mest omtalte eller hotte aksjene. Jeg ser etter solide selskaper som tjener penger i dag og ikke om fire eller fem år, og som jeg synes er lavt priset. Det går fint an å bygge opp en portefølje med lavt prisede aksjer, sier Espedal.

– Hva med utsiktene fremover i aksjemarkedet?

– Jeg har ikke et klart syn på aksjemarkedet generelt. Men det som har skapt aksjemarkedsoppgangen og oppgangen i økonomien er de lave rentene. Oppgangen vil stoppe opp når de lave rentene forsvinner. Renteoppgangen er skutt ut i tid. Vi ser også at de lange rentene har falt. Med utsikter til lave renter en god stund til, er det et attraktivt klima for å investere i aksjer, sier Espedal.

– Er norsk økonomi i utakt?

– I Norge har vi en høyere kapasitetsutnyttelse i økonomien enn resten av Europa. Samtidig er det begrenset hvor høye renter vi kan ha i forhold til Europa uten at det skal slå ut i høyere valutakurser. Det virker ikke sannsynlig med omfattende renteøkninger i Norge fremover, sier Espedal.

I tillegg til egen portefølje forvalter Espedal en portefølje på rundt en halv milliard for andre gjennom selskapet Salt Value. Han har også en rekke styreverv, som styreleder i energiselskapet Lyse og Sandnes Sparebank.

Ansetter toppadvokat

Sammen med kona Anne Langeland Espedal eier Harald Espedal dessuten eiendommer i sentrum av Stavanger til en verdi av rundt 200 millioner kroner. En del av eiendommene eies sammen med investoren Jan Olav Steensland og hans familie.

Nå har Espedal og Steensland ansatt den tidligere Schjødt-partneren Egil Willumsen som sjef i selskapet Retail Stavanger. Målet er å bygge opp en enda større portefølje av sentrumseiendommer. Willumsen har i mange år vært en av Norges best betalte forretningsadvokater og vært involvert i en rekke store transaksjoner.

– Jeg har vært forretningsadvokat i 25 år. Det blir gøy med et skifte. Jeg har hatt Espedal og Steensland som klienter og gleder meg til å begynne å jobbe med dem, sier Willumsen.

– Og hvordan blir det å slutte å jobbe som advokat etter 25 år?

– Det er litt vemodig. Men samtidig er det nye utfordringer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.