2017 ble et nytt godt år for investeringsselskapet til tidligere Skagen-sjef Harald Espedal. Selskapet Espedal & Co fikk et resultat før skatt på 92,6 millioner kroner i fjor, en resultatbedring på nær 90 prosent sammenlignet med året før.

– Av et finansresultat på rundt 96 millioner kroner, utgjør gevinst på salget av aksjene i Skagen rundt 30 millioner kroner, sier Harald Espedal.

I slutten av oktober i fjor kunngjorde finanskonsernet Storebrand at selskapet kjøper forvaltningsselskapet Skagen as for 1,6 milliarder kroner. I tillegg kommer en variabel prestasjonsbetinget kompensasjon som kan bringe totalprisen opp mot 3,5 milliarder kroner.

Gevinst i bank

Espedals øvrige investeringer, og særlig aksjeporteføljen, står for resten av det gode resultatet.

– Særlig Sandnes Sparebank gjorde det bra i 2017 og var den store vinneren blant egenkapitalbevisene i fjor, sier Espedal.

Aksjekursen til Sandnes Sparebank steg over 38 prosent på Oslo Børs i løpet av 2017.

– I tillegg gjorde flere andre sparebanker det sterkt i fjor, sier Espedal.

Av enkeltaksjer som også bidra positivt til 2017-resultatet trekker han blant annet frem Bonheur og BW Offshore.

Ved årsskiftet satt Espedal & Co. med aksjeposter i blant annet sparebankene Hjelmeland, Skue, Sandnes, Jæren og Indre Sogn. Også en del eiendomsselskaper var i porteføljen, samt blant annet interiør-selskapet Kid og Viking Fotball.

Salter pengene

Espedal har siden han sluttet i Skagen bygget opp sin egen investeringsvirksomhet der han også har invitert inn venner og bekjente til å investere.

Til sammen er det plassert 245 millioner kroner i selskapet, som har fått navnet Salt Value, og selskapet hadde en verdiøkning på sin aksjeportefølje på litt over 20 millioner kroner i fjor.

442 millioner i pluss

2017 er på langt nær det første året Espedal og Co leverer gode resultater. Selskapet har gått med betydelige overskudd hvert år siden 2010. Samlet resultatet før skatt over de siste åtte årene er på hele 442 millioner kroner.

Egenkapitalen i selskapet har økt fra rundt 151 millioner kroner i 2010 til nær 474 millioner kroner ved inngangen til 2018.

Harald Espedal forteller at hans investeringsportefølje er ganske konstant over tid, men trekker frem oljeserviceaksjen Subsea 7 som en nykommer i år.

– Det ser ut til at vi er på god vei inn i en opptur for oljeservicesektoren, sier Espedal.

Gevinsten fra salget av Skagen har ifølge Espedal blitt investert i eiendom og i aksjeporteføljen. (Vilkår)

Lei av eiere som ikke plukker opp etter hunden
Vil registrere alle hunders DNA, teste all hundebæsj og deretter sende bøter til eierne. Denne saken ble først omtalt i avisen Budstikka.
02:33
Publisert: