DN retter: I en pushmelding som først ble sendt ut om saken og på fronten av DN.no, het det at personene var siktet for grovt bedrageri. Det riktige er at de er siktet for grovt økonomisk utroskap. DN beklager feilen.

I en pressemelding Økokrim sendte ut torsdag kom det frem at tre personer knyttet til det konkursrammede hotellkonsernet Maribel var pågrepet og siktet.

Økokrim bekrefter at disse er Harald Jacobsen (70), sønnen Mads (51) samt den profilerte eiendomsinvestoren og lokalpolitikeren Alf Ulven (60).

Videre bekreftet Økokrim fredag at det har pågrepet og siktet en ny person i saken torsdag kveld, da vedkommende landet i Norge på Oslo lufthavn. Denne personen er Rune Firing (63), som er en av toppene i det konkursrammede hotellkonsernet.

– Jeg bekrefter at Firing sitter i avhør, han stiller seg uforstående til siktelsen. Han har reist frivillig fra Polen for å forklare seg for politiet. Han mener at siktelsen er basert på misforståelser, og ønsker å belyse saken på en best mulig måte overfor Økokrim, sier forsvarer Thomas Skjelbred til DN.

Økokrim opplyser at det har vært i dialog med Firing og hans advokat over flere dager og at han kom frivillig hjem til Norge.

DN har siden torsdag ettermiddag prøvd å komme i kontakt med Firing, uten å lykkes.

Varetektsfengsling

De tre første som ble pågrepet, altså far og sønn Jacobsen samt Ulven, ble torsdag varetektsfengslet i en uke med brev- og besøksforbud. Oslo tingrett skriver i en kjennelse at den mener det er nærliggende fare for at de siktede «vil forspille bevis i saken ved å påvirke forklaringer til vitner og andre involverte».

Oslo tingrett har lagt ned forbud mot å gjengi detaljene i hva som er bakgrunnen for siktelsene og varetektsfengslingene. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Den profilerte eiendomsinvestoren Alf Ulven er blant de varetektsfengslede i saken som skal handle om grov økonomisk utroskap. Ulven avviser via sin advokat at han har gjort noe galt.
Den profilerte eiendomsinvestoren Alf Ulven er blant de varetektsfengslede i saken som skal handle om grov økonomisk utroskap. Ulven avviser via sin advokat at han har gjort noe galt. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Tre personer ble onsdag pågrepet og siktet av Økokrim for grov økonomisk utroskap. I forbindelse med pågripelsene ble det foretatt ransakinger flere steder på Østlandet og Vestlandet», sto det i meldingen fra Økokrim. Og at etterforskningen er på et tidlig stadium og at ytterligere pågripelser kan ikke utelukkes.

På spørsmål til førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim om relasjonen mellom de tre personene tilknyttet hotellkonsernet Maribel og eiendomsinvestor Alf Ulven, svarer han:

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer ut over at det har vært en forretningsrelasjon, sier Thorsen til DN.

Uforstående til siktelsen

Advokaten Mats Stenmark som er forsvarer for en av de siktede ønsker ikke å gi noen kommentar. Den siste forsvareren Søren Olsen har ikke besvart DNs henvendelse.

Thomas Frøberg forsvarer Alf Ulven.

– Han stiller seg uforstående til siktelsen. Han mener han ikke har gjort noe galt og han har begjært seg løslatt i dag, sier Frøberg til DN.

Handlingene som har ført til Økokrims aksjon skal ligge flere år tilbake i tid; fra lenge før hotellutviklingsselskapet Belvar og First Hotels høsten 2018 slo seg sammen og dannet hotellkonsernet Maribel med Mads Jacobsen, Rune Firing og Asmund Haare som eiere. Haare er ikke siktet i saken.

Ved fusjonen var det nye konsernet verdsatt til tre milliarder kroner.

Hva er en konkurs?
Advokat Andreas S. Christensen forklarer
01:56
Publisert:

Maribel gikk konkurs i juli i fjor med milliardgjeld og konkursboet har siden tatt arrest i verdier tilhørende Firing, Jacobsen samt også Harald Jacobsen som inntil 2017 var medeier i Belvar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.