Det har gått fryktelig mye opp og ned på børsen for kryptoselskapet Harmonychain som har vært børsnotert i knappe fire måneder. I løpet av denne tiden har selskapet sendt ut et drøss av ulike oppdateringer om selskapets store planer.

Harmonychain gikk på børs med kjente investorer i mai og med planer om å utvikle og produsere en revolusjonerende databrikke til å utvinne kryptovaluta. Det var snakk om antatte inntekter på nesten en milliard på få år.

Men mye har gått nedoverbakke siden.

Mindre konkurransedyktig

I slutten av juni meldte Harmonychain at databrikkene det skal produsere til utvinning av kryptovalutaene Dogecoin og Litecoin ikke hadde den ytelsen det hadde sett for seg. Ifølge selskapet var konsekvensen økte kostnader og en mindre konkurransedyktig krypto-utvinningsmaskin.

Dagen etter stupte aksjen over 50 prosent. Den samme dagen rykket selskapet ut med nok en børsmelding, der det fremgikk at produksjonen av prototyp-mineren, kjent som «Multi Project Wafer»-prosjektet, kunne blitt utsatt fra 15. september til 1. desember.

Bakgrunnen var at utviklerne ville bruke mer tid på å forbedre designet for å få ned kostnadene.

Noen uker etterpå kom selskapet ut med en tilsvarende melding. Da var ordlyden endret. «Deltagelsen» på prosjektet skulle utsettes fra september 2021. «Neste mulige MPW er i desember 2021», ble det fremholdt.

Nå skyves prosjektet i stedet inn i neste år.

Planlegger for mars

Selskapets utviklere har foreslått at man skal prøve å optimalisere designet på selskapets programspesifikke integrerte kretser (ASIC) ytterligere gjennom det selskapet beskriver som en «place and route for hånd». Dette tilbudet har en pris på 149.000 dollar, tilsvarende rundt 1,3 millioner kroner.

Arbeidet kan bidra til en mer konkurransedyktig ASIC og fører til at Harmonychains datterselskap Lokotech planlegger å gjennomføre MPW-prosjektet i midten av mars 2022, opplyses det.

«MPW antas ta 90 dager før etterfølgende testing», skriver selskapet.

Harmonychain faller rundt tre prosent på børs onsdag. Aksjen har omtrent halvert seg i verdi siden børsnoteringen i mai.

Lokotech har også mottatt et tilbud på lenger konkurransebeskyttelse i form av justering av en såkalt «non-competition waiver» fra sine krets-utviklere.

Lokotech har i dag en avtale om at selskapets utviklere får 468.000 dollar mot å forplikte seg til å ikke konkurrere mot Lokotech de første tolv månedene etter at den første waferen er levert. Utviklerne sier seg nå villige til å forlenge denne med ytterligere tolv måneder, mot en betaling på 497.800 dollar. Samtidig endres tidspunktet for ordningens ikrafttredelse fra tidligere ved levering av den første waferen, til masseproduksjon er i gang.

«Dette antas kunne styrke Lokotech AS sin beskyttelse mot konkurranse», skriver selskapet.

Selskapet fremhever at tilbudet vil sikre Lokotech bedre beskyttelse av selskapets immaterielle rettigheter.

DN har henvendt seg til Harmonychains administrerende direktør Ola Stene-Johansen med spørsmål om onsdagens melding.

«Vi har naturligvis ingen kommentar til dine spørsmål, og henviser til børsmeldingen», skriver han i en epost.

Skal drive datasenter

Harmonychain skal ikke bare utvikle revolusjonerende databrikker. Nylig ble det kjent at selskapet har inngått avtale om å kjøpe en eiendom på 995 kvadratmeter i Halden der det skal drive datasenter. Eiendommen er finansiert av egenkapital.

Planen er å bruke eiendommen til «egen maskinvare, testenheter og/eller hosting av datamaskinvare med høy ytelse for tredjeparter.» Selskapet skal også tilby tradisjonelle datasenter-tjenester, ble det opplyst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.