De neste ukene legger børsnoterte selskaper frem resultatene sine for tredje kvartal. Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets forventer kraftig inntjeningsvekst for Statoil og Hydro.

– Veksten er i stor grad drevet av at Statoil i fjor hadde et lite underskudd, men nå forventes de å levere et overskudd. Av de 34,4 prosentene kommer 23,4 prosent fra Statoil alene. Det er altså ikke så stor vekst i bredde, forteller aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Ifølge aksjestrategen står også Hydro for 5,1 prosent vekst. Dermed kommer 28,5 prosent av veksten fra to selskaper. DNB og Telenor forventes også å være med på resultatveksten.

Hydro har steget rundt 50 prosent på Oslo Børs så langt i år, mens Statoil har steget med like under seks prosent.

– I Hydros tilfelle er det aluminiumsprisen som forklarer oppgangen, mens i Statoil kommer det av en oljepris som var 11 prosent høyere i tredje kvartal enn året før, påpeker Harper.

Det er altså energisektoren som forventes å utmerke seg positivt da den i stor grad er drevet av Statoil.

– Vanskelig å overraske positivt

Aksjestrateg Harper legger til at det er vanskelig for selskapene å overraske positivt da aksjemarkedet har steget mye i forkant av tallene.

– Forventningene er da implisitt høyere enn det som ligger i konsensus. Det er ofte slik at investorene bruker resultatsesongen for å sikre gevinst. Hvis markedet har vært svakt i forkant gir det en trygghet for kjøpsinteresse, sier Harper.

– Estimatene kan komme noe opp for for energiselskapene fordi oljeprisene ligger over konsensusforventning for fjerde kvartal. Der burde det være litt oppjustering i estimatene for Statoil, legger han til.

Hvilke andre faktorer enn resultatsesongen vil påvirke aksjemarkedet de neste ukene?

– Resultatsesongen er i hovedsak driveren for påvirkning av aksjemarkedet de neste ukene. Ellers er det mye på den politiske fronten som kan skje, men det blir gjerne spekulasjoner. Akkurat denne uken kan Kinas partikongress gi signaler som blir interessante. Det er noe de har hvert femte år, og blant annet presenteres muligens vekstprioriteringene deres, forklarer aksjestrategen. (Vilkår)