Offshorerederiet Havila Shipping unngår konkurs og over 400 ansatte unngår trolig å gå julen i møte som arbeidsledige.

– Det er bra og det er godt man har funnet en løsning. Det er viktige arbeidsplasser, og det gleder meg, sier fylkesordfører Jenny Følling i Sogn og Fjordane fylkeskommune til DN.

I et brev DN har fått tilgang til uttrykker fylkeskommunen bekymring for at en konkurs i Havila Offshore skulle påvirke morselskapet Havila Holdings kjøp av fylkeskommunes resterende aksjer i fergerederiet Fjord1.

Gjennom selskapet Havilafjord kjøpte Sævik-familiens Havila Holding i august 26 prosent av aksjene i fergerederiet Fjord 1 fra Sogn og Fjordane fylkeskommune. Dermed økte de eierandelen til 67 prosent. 

Samtidig inngikk Havila en kjøpsopsjon for fylkeskommunens resterende 33 prosent fra 1. januar 2017, mens fylkeskommunen har rett til å kreve kjøpet gjennomført i 2019. 

Vegard Sævik, styremedlem i Havila/Havilafjord og Fjord1.
Vegard Sævik, styremedlem i Havila/Havilafjord og Fjord1. (Foto: Fjord1)

Ikke mottatt

Styremedlem Vegard Sævik (38) i Havila/Havilafjord og Fjord1 skriver i en epost til fylkeskommunen mandag at hverken han selv eller styreleder Per Sævik (76) i Havila Holding har mottatt brevet.

Sævik viser også til presentasjonen og orienteringene som ble holdt overfor Fylkesutvalget og Fylkestinget i august der Havila Shipping er omtalt: «Det er grunn å understreke at investeringa vår er nedskreven og det er inga krysskobling selskapa i mellom".

- Overrasket

Sævik skriver videre at Havila «selvsagt ikke» har skrevet opp verdiene eller etablert noen form for krysskobling i tiden fra orienteringen og frem til nå. Han uttrykker også skuffelse over brevet.

Kopi av Sogn og Fjordane fylkeskommune. Bak, Fjord1s gassferge M/F ”Boknafjord”.
Kopi av Sogn og Fjordane fylkeskommune. Bak, Fjord1s gassferge M/F ”Boknafjord”. (Foto: Pressebilde/Faksimile DN)

 "Med så tydelig og open orientering som ble holdt i forbindelse med inngåelse av avtale, samt gjennomføring av en DD (selskaps- og regnskapsmessig gjennomgang, red.anm.) av Havila Holding der dette var tema, er vi overrasket over brevet og at det er gjennom henvendelser fra media vi blir først kjent med dette", skriver Sævik.

Sævik senior påpekte søndag at avtalen med fylkeskommunen ga tilstrekkelig fleksibilitet til å oppnå hundre prosent eierskap. Dette er også budskapet fra Vegard Sævik.

"For ordens skyld: Vi har inngått en avtale med fylkeskommunen, og den skal vi selvfølgelig etterleve. Havila Holding har avgitt en selvskyldnerkausjon på at vi skal møte våre forpliktelser i forbindelse med denne avtalen noe som er et kraftig signal på at vi har til hensikt å gjøre opp resterende kjøpsforpliktelser i henhold til avtaleverket", avslutter han.

Følling bekrefter overfor DN mandag at brevet til Havila Holding, datert 14. november, er blitt sendt, og at hun vil sende det på ny per epost. 

– Vi har fått et svar som er tilfredsstillende, og som stadfester at det som vi har som avtale står ved lag, sier Følling til DN.

– Hva tenker du om at de er skuffet over at dere stiller spørsmålet?

– Jeg tenker at det er greit å følge med når det er alvorlige tilstander, og så må vi passe på våre interesser i det. Det tenker jeg er greit, og at vi er i vår fulle rett. Vi er fornøyde med svaret, sier fylkesordføreren.

Gasellevinner i Troms: – Det sosiale er nøkkelen
Gasellevinner Tore Pedersen gir de ansatte mye av æren for at bedriften går så bra. Vi gir dem ansvar og de tar det, sier han.
02:20
Publisert:

vi har fått et svar som tilfredsstillende svar, vi har

det viktigste er at vi,

det er greit å følge med når vi ser at det er alvorlige tilstander, og passe på våre interesser.

vi er fornøyd med svaret,

det er bra det er godt, (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.