Det tilsvarer omtrent 111 milliarder norske kroner, og er ifølge Bloomberg, som først omtalte saken, nesten dobbelt så mye som gamblere tapte i Las Vegas i hele fjor.

Samtlige forvaltere på topp fem på listen tjente over én milliard dollar i 2019, skriver nyhetsbyrået, og viser til Bloomberg Billionaires Index.

På topp ti, nærmere bestemt på tiendeplass, finnes nordmannen Ole Andreas Halvorsen, hvis fond, Viking Global Investors, forvalter omtrent 240 milliarder norske kroner. I 2019 hadde østfoldingen en inntekt på 470 millioner dollar, tilsvarende 4,3 milliarder norske kroner, ifølge Bloombergs oversikt.

Forbes' liste over verdens rikeste kommer 58-åringen dermed inn på en 568. plass, og skal ifølge magasinet ha en nettoformue på 4,5 milliarder dollar. I norske kroner betyr det at forvalteren har en nettoformue på omtrent 41,6 milliarder norske kroner.

Mer farmasi

Halvorsen er sjef og grunnlegger av Viking Global Investors, hedgefondet som forvalter rundt 240 milliarder kroner for velstående personer.

Hedgefondet har gjennom årene tiltrukket seg en rekke kjente norske investorer. Egil Stenshagen, Knut G. Aspelin, Jan Petter Collier og Johan H. Andresen er blant formuende nordmenn som har satset på Halvorsens fond.

Halvorsen har stukket seg ut som en av de mer prominente hedgefondforvalterne i USA med en nese for investeringer særs i teknologisektoren.

Den siste tiden har han imidlertid redusert fondets eksponering mot teknologiaksjer. To av de tre største posisjonene til fondet er nå bioteknologi og farmasiselskaper.

Utvandret på 80-tallet

Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.

Mens han briljerte på Stanford var finanslegenden Julian Roberton, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Østlendingen ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.