28. september kom nyheten om at regjeringen vil innføre grunnrenteskatt på havbruk og vindkraft. Det kom for mange som en overraskelse, og laksemilliardær Helge Møgster (69) fra Austevoll utenfor Bergen er ikke imponert over forslaget.

Nå sier Møgster i et intervju med DNs søsteravis IntraFish at han ble sjokkert over den nye skatten, og begrunnelsen for den.

– Jeg har holdt på med dette i mer enn 40 år. Hvis vi ser tilbake på de 40 årene, kan man ikke si at det er superprofitt vi holder på med. Det er det ikke i dag heller. Det er mange ganger vi har vært på nippet til å si at dette skal vi ikke drive på med. Mange ganger har vi tapt penger, sier Møgster til IntraFish.

Nyheten om skatteforslaget fikk Møgster først med seg da en journalist ringte på morgenen.

– Jeg ble halvveis sjokkskadet, forteller han, og legger til at stemningen har vært dyster etter at forslaget kom.

Han frykter at «ingen» tør å satse i Norge med den usikkerheten som er i dag.

Selskapet er i gang med utbygging av Austevoll laksepakkeri. Utbygging vil koste 800–900 millioner kroner. Det skal etter planen stå ferdig til neste år, ifølge IntraFish.

– Det er kommet for langt til å stoppe det. Men utbyggingen blir sikkert redusert en god del hvis det er slik at vi må sende fisken rund (ubehandlet, red.anm.) ut av landet, og ikke kan tilvirke den her, sier han.

Må kutte arbeidsplasser

I dag er det 120 arbeidsplasser på laksepakkeriet. Møgsters plan var å øke antallet opp til 200. Nå frykter han at skatteforslaget vil gjøre det umulig å videreforedle laksen i Norge.

– Det nye blir at all fisk blir sendt «rund ut» av Norge. Videreforedlingen vil dø hen. Skal man foredle fisk, må man lage lange kontrakter. På laksepakkeriet må vi nok redusere til 60 arbeidsplasser, vil jeg tro.

Han tror ikke han er den eneste som må redusere antall arbeidsplasser, Møgster tror det vil ryke mange langs den norske kysten som en konsekvens av forslaget. Møgster mener det er veldig feil for norsk næringsliv at man istedenfor å ta vekk formuesskatten, setter ned selskapsskatten.

– Norge hadde ikke trengt å sette ned selskapsskatten, det skatteprovenyet kunne de hatt, og formuesskatten skulle vært lagt vekk, sier Møgster.

Omsatte for 27 mrd. i fjor

Det er uansett ikke noen økonomisk krise for Møgster-familien. I juli skrev DN at Laco as, som eies av Møgster-familien, fikk et resultat før skatt på like over 4,3 milliarder kroner i 2021.

Dette var mer enn en firedobling fra 2020, da selskapet hadde et resultat før skatt på 912 millioner kroner.

Omsetningen fra aktiviteter, særlig innen sjømat, endte på 27,3 milliarder kroner i fjor, mot 23,1 milliarder kroner året før. Det familieeide konsernet Lacos største aktiviteter er eierandeler i børsnoterte Austevoll Seafood. De største eiendelene herunder er Lerøy Seafood, samt en rekke unoterte selskaper.

Gjennom årsrapporten kom Møgster-familien også med lyse fremtidsutsikter, som dog var fra tiden før den nye grunnrenteskatten ble kjent:

«Senere års strategiske forretningsutvikling i porteføljeselskapene sammenholdt med betydelige investeringer gjør at vi i dag har tro på at resultatet inneværende år blir noe bedre enn i 2021.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.