Natt til tirsdag ble den greske regjeringens reformforslag levert til Europakommisjonen. Bare timer senere uttalte kilder knyttet til kommisjonen at listen er omfattende nok og at den danner et godt grunnlag for å kunne avslutte forhandlingene.

Utover dagen tirsdag fulgte meldinger om at også de to andre partene i den såkalte troikaen – Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), er fornøyd med forslagene som er lagt frem. Planen skal godkjennes av alle de 19 eurolandene.

Utsikter for en enighet løftet børsen i Aten med over seks prosent. Børsverdien til de fire største greske bankene steg alle med ti prosent eller mer.

Tysk velvilje

Før helgen kom den greske regjeringen og EUs finansministre til enighet om å forlenge landets lånepakke med fire måneder. For å få nye utbetalinger på flere titall milliarder kroner har Hellas lovet å samarbeide med EU og IMF, samt avstå fra å gjennomføre forandringer som kan slå ut på landets budsjettmål, finansielle stabilitet og økonomiske gjenreisning.

Blant annet skal tiltak mot korrupsjon og skatteunndragelse blidgjøre eurosonens medlemmer. Aleksis Tsipras’ regjering skal også gå gjennom skattesystemet og få offentlige utgifter under kontroll.

– Forutsatt at Hellas følger sine forpliktelser og at eurogruppens finansministre er enige, vil den tyske regjeringen støtte den foreslåtte forlengelsen, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som har markert seg som en av den greske regjeringens argeste kritikere.

Greske spøkelser

Jeroen Dijsselbloem, som leder eurolandenes forhandlinger med Hellas, understreker igjen at en gresk exit fra euroen ikke ligger på bordet.

Allerede i forkant av at innholdet i listen begynte å bli kjent, var ledende norske økonomer tydelige på at dette ikke er slutten på dramatrikken rundt den greske økonomien.

«Tyskland presiserer at denne listen kun skal være et startpunkt for videre forhandlinger. Den endelige og mer omfattende beskrivelsen av hva Hellas vil gjennomføre av tiltak skal være klar til slutten av april, og fram til da kan troikaen komme med innsigelser og motforslag. I mellomtiden er det fortsatt usikkert hvordan Hellas skal finansiere sine utgifter,» skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Markets i sin morgenrapport.

Hun viser samtidig til at EU og eurosonen tidligere har utvist en overraskende evne til å lappe seg selv sammen i siste liten og så halte videre.

Ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets vil det greske spøkelset fortsette å hjemsøke oss utover våren, selv med gårsdagens avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.