Trond Riiber Knudsen var en av McKinseys mest sentrale rådgivere i Norden i en årrekke. Men for to år siden hoppet han av for å investere i gründerselskaper. Og en av de sektorene han har mest tro på? Helseteknologi.

– Det har vært en 20-årsdvale innenfor helsemarkedet, med en flat utvikling. Nå er det i ferd med å skje en total disrupsjon gjennom hele verdikjeden innen helse og medisin, som vil komme i løpet av de neste fem til ti årene, spår Trond Riiber Knudsen.

Selskapet hans, TRK Group, har investert rundt 60 millioner kroner i oppstartsselskaper. Av dem er rundt 20 millioner kroner investert i ti helseteknologiselskaper.

Riiber Knudsen tror den største driveren innenfor helse har med data og digitalisering å gjøre.

– Vårt fokus er rundt datamaskinlæring og digitalisering. Vi ser etter løsninger som er basert på den aller nyeste teknologien, som er skybaserte og lærende, der løsningene blir bedre jo mer du bruker dem, sier investoren.

Et av selskapene han har investert i, er Your.MD. Det britisk-norske selskapet har utviklet en applikasjon for selvdiagnostisering på mobilen. Appen bruker kunstig intelligens, big data og en «chatbot» – et dataprogram som kan holde samtaler på et høyt nivå.

Må ha globale ambisjoner

For Riiber Knudsen er det viktig at gründerne har som ambisjon å gjøre produktet verdensledende.

– Vi skulle gjerne sett flere norske selskaper hvor man kan skalere opp og bli globalt ledende, sier investoren.

Han ser etter selskaper som er dypt forskningsmessig forankret.

– Helsecasene vi ser på skal gjerne gjennom tre, fire eller fem finansieringsrunder og hente inntil 50 millioner dollar i egenkapital. Da må de være troverdige inn mot et internasjonalt investeringsmiljø. Vi har høy terskel for hva vi går inn i, for det er enorm global konkurranse, sier Riiber Knudsen og legger til at oppsiden er muligheten for tilsvarende enorm fortjeneste.

Selv er han skeptisk til å investere innenfor farmasi, eller rene produktinnovasjoner.

– Jeg er redd for kopiering fra Kina. Produkter må også hele tiden gå gjennom nye innovasjonssirkler. Det er lettere å oppdatere digitale produkter, sier Riiber Knutsen.

«Astronomiske tall»

Carl Christian Gilhuus-Moe (72) er blant dem som vet mye om hvor lang horisont man trenger.

Han var partner i investeringsselskapet NeoMed Management, som ble startet av Erik Amble. I 1998 investerte de i oppstartsselskapet Actelion i Sveits, til en verdi på rundt 100 millioner kroner.

– Vi tjente gode penger på det da vi solgte oss ut to år senere, til en verdi på 8,1 milliarder kroner, sier Gilhuus-Moe.

I januar i år ble imidlertid Actelion solgt videre til Johnson & Johnson. Prisen? 30 milliarder dollar, eller 250 milliarder kroner.

Carl Christian Gilhuus-Moe har investert i helsesektoren i 20 år.
Carl Christian Gilhuus-Moe har investert i helsesektoren i 20 år. (Foto: Privat)

– Hvis vi hadde vært tålmodige utover det vanlige, hadde vi blitt sittende. Men det viser at når noe virkelig lykkes i helsesektoren, og bygges opp grundig og gradvis, kan det virkelig nå astronomiske tall, sier investoren.

«Sterkt akademiske»

Gilhuus-Moe er nå pensjonert som partner i NeoMed Management, men investerer fortsatt egne midler.

– Dine seleksjonskriterier?

– Først og fremst en veldokumentert og godt patentbeskyttet idé med flere ulike anvendelser, helst mot sykdomsgrupper det i dag er dårlige behandlingstilbud mot, sier Gilhuus-Moe.

Han er skeptisk til å investere i oppstartsselskaper.

– I Norge er tilgangen på offentlige midler i tidlig fase for selskaper meget tilfredsstillende for gode prosjekter. Man kommer derfor langt uten å søke private midler. Jeg ønsker å gå inn på et tidspunkt når de har fått frem en prototyp og fått testet den, sier Gilhuus-Moe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ultimate treningsformen for Bente og Christopher: - Det virket som et ork, men nå er vi avhengig
Bente og Christopher Jacobsen var overvektige. Slik kom de i form.
01:26
Publisert: