For ganske nøyaktig et år siden la H&M frem et knallresultat på 13,4 milliarder svenske kroner etter skatt. Samme dag ble H&M-veteranen Helena Helmersson utpekt som ny toppsjef for den svenske kleskjeden.

Halvannen måned senere erklærte Verdens helseorganisasjon koronaviruset for en pandemi. Siden har Helmersson og H&M måttet se brutale fall i konsernets totale salg. Det har utradert store deler av overskuddet til kjeden.

De ferske resultatene for regnskapsåret 2020 viser at resultatet har falt til «magre» 1,2 milliarder kroner som følge av strenge koronarestriksjoner og delvis stengte butikker.

H&Ms regnskapsår løper fra 1. desember til 30. november.

Netto salg falt fra 233 milliarder kroner til 187 milliarder kroner. Det tilsvarer et fall på rundt 18 prosent.

Har kuttet ansatte

På ett år har antall ansatte (omregnet til fulltidsansatte) i H&M falt fra rundt 126 000 til 110 000. Det betyr at arbeidsstokken er blitt kuttet med rundt 16 000 personer. Ifølge H&M skyldes dette i hovedsak utløp av midlertidige kontrakter, naturlig frafall og ansatte på prøvetid som har sluttet.

Like over 20 prosent av alle H&Ms butikker var stengt under den andre bølgen i fjerde kvartal. Det bremset inntektene i dette kvartalet. Lite tyder på at det ser lysere ut nå.

Kommer til å svi

Fra 1. desember til 27. januar har salget til H&M falt med 23 prosent i lokalt valuta som følge av at 1800 butikker har holdt stengt.

Disse butikkene er fortsatt stengt og utgjør 36 prosent av alle kleskonsernet butikker. Det legges ikke skjul på at det kommer til å svi.

«De pågående restriksjonene, sammen med mange midlertidige nedstengninger av butikker, vil ha en betydelig negativ påvirkning på første kvartal», skriver selskapet.

Styret i H&M mener det er gode utsikter for et utbytte i høst, men fordi man ikke ennå kjenner de fremtidige konsekvensene av pandemien har styret besluttet å heller vente og komme tilbake til aksjonærene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.