– Jeg leverte oppbudsbegjæring i dag på vegne av styret, bekrefter Sanomas advokat Ole Syvert Dalan til DN onsdag.

Onsdag kom meldingen om at restauranten Sanoma på Tjuvholmen i Oslo er konkurs, kun tre år etter åpning. Maud Solberg, som er gift med tidligere rallysjåfør Henning Solberg, er medeier i restauranten med 30 prosent av aksjene.

– Det er jo gøy å kunne skryte av at vi eier en restaurant, sa Henning Solberg til Smaalenenes Avis i forbindelse med åpningen av restauranten høsten 2019.

92 ansatte jobbet åtte årsverk

Ved inngangen til 2022 hadde Henning Solberg et utestående lånebeløp på snaue 760.000 kroner hos Sanoma.

– Det er sikkert riktig, skriver Henning Solberg i en tekstmelding om lånet.

Ifølge restaurantens årsregnskap ble det ikke betalt renter på lånet i fjor og lånet forfalt til betaling i fjor sommer. Den tidligere rallykjøreren skriver videre at han hverken er eier eller har hatt noe med konkursen å gjøre, selv om Solberg har sagt noe annet tidligere.

– Vi startet i september, sammen med noen gode venner her på brygga. Så har det bare ballet på seg, og blitt en populær restaurant. Det var noen som spurte oss, og det falt seg litt naturlig for kona mi, som er bookingsjef, sa Henning Solberg til avisen Glåmdalen i mai 2020.

Nå skriver Henning Solberg i en tekstmelding at planen var at han skulle bli restauranteier, men det ble ikke noe av. Så lånte han restauranten penger istedenfor.

I regnskapsåret 2021 har restauranten pådratt seg et tap på omtrent 1,9 millioner kroner. Som følge av dette overstiger selskapets kortsiktige gjeld samlede eiendeler med omtrent 5,8 millioner kroner. Restauranten har til sammen tapt nær fem millioner kroner de tre siste årene.

«Det må antas at egenkapitalen er lavere enn forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten i selskapet. Selskapet er helt avhengige av å få tilført frisk kapital i form av misjon eventuelt inngå avtale med leverandøren om sanering av gjeld eller tilsvarende», fremgikk det av restaurantens årsrapport for 2021.

Ifølge årsrapporten hadde restauranten 92 ansatte i fjor som utførte totalt åtte årsverk.

Dramatisk svikt i omsetning

Hovedårsaken til konkursen skal ifølge advokat Dalan være mangler ved bygget som utleieren Selvaag Eiendom har ansvaret for.

I perioden 2003 til 2014 bygget Selvaag ut Tjuvholmen, også lokalene Sanoma har leid siden september 2019. På grunn av det Dalan omtaler som dårlig arbeid av entreprenørene Selvaag leiet inn, har eiendomsutvikleren den siste tiden måttet utbedre mangler ved leilighetene som befinner seg i de øvre etasjene ved siden av restauranten.

Maud Solberg er medeier i restauranten Sanoma på Tjuvholmen. Den startet hun sammen med venneparet  Tor Danjel Berge og Jan Gisle Majors. På bildet er Henning og Maud Solberg på den røde løperen før lanseringen av kleskolleksjon Kygo Life på Taket på Steen og Strøm.
Maud Solberg er medeier i restauranten Sanoma på Tjuvholmen. Den startet hun sammen med venneparet Tor Danjel Berge og Jan Gisle Majors. På bildet er Henning og Maud Solberg på den røde løperen før lanseringen av kleskolleksjon Kygo Life på Taket på Steen og Strøm. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB)

Cecilie Martinsen, administrerende direktør i Selvaag Eiendom, sier at selskapet vanligvis ikke kommenterer leieforhold, men gjør i dette tilfellet et unntak:

– Vi har søkt å finne løsninger med driverne over lengre tid, men fra vår side er det ikke mer vi kan bidra med sett ut fra en totalvurdering.

I forbindelse med utbedringene ble det satt opp store stillaser og tregjerder rundt restauranten, noe Sanomas mener er hovedårsaken til at restauranten fikk «en dramatisk sviktende omsetning» i 2021.

– Det er ingen som vil sitte på en uteservering hvor du har stillas over deg. Det er hovedårsaken til insolvensen.

I 2021 hadde restauranten driftsinntekter på 8,2 millioner kroner, mot 12,8 millioner kroner i 2020. Utgiftene var på 9,9 millioner kroner mot 13,4 millioner kroner i 2020.

– Vi har hatt en lang dialog med Selvaag i et forsøk på å komme til løsninger rundt de problemer Selvaag har skapt for restauranten, sier Dalan.

Han understreker at «boet er rent og ryddig» og at det er Selvaag som her er hovedkreditor.

– Planer om å åpne igjen

Restauranten som ligger midt på Olav Selvaags plass på Tjuvholmen, solgte godt fra start. Og hadde innen desember 2019 solgt 1000 cocktails fra selskapets bar.

Selv om restauranten nå er konkurs, har eierne har store planer om å starte opp igjen. Men det blir på et annet sted enn hos Selvaag Eiendom på Tjuvholmen.

– Jeg har snakket med menneskene bak restauranten, og det er planer om å åpne nytt et annet sted. Mer enn det er ikke konkretisert, sier Dalan. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.