It-gründer Henrik Lie-Nielsen (39) og finansmann Harald Mowinckel Troye (57) går sammen med en rekke profilerte gründere og forretningsfolk fra bergensregionen om et nytt investeringsmiljø, Tripod Capital Collective (Tripod). Målsetningen er å hjelpe oppstartsvirksomheter til å bli betydelige virksomheter på Vestlandet.

– Samlet representerer vi rundt 500 millioner kroner. Når alle er kommet på plass, bør dette ha vokst til 2,5 milliarder kroner, sier Lie-Nielsen.

Han var bare 18 år da han startet det som skulle bli it-selskapet Reaktor med nær 200 ansatte og over 100 millioner kroner i omsetning. I 2010 ble selskapet kjøpt av Knowit, og gründerne ble steinrike. 

– Livredd for å kjede seg: Henrik Lie-Nielsen.
– Livredd for å kjede seg: Henrik Lie-Nielsen. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Det er ingen glede i en pengesekk. Det er reisen som er viktig, ikke bestemmelsesstedet, sier Lie-Nielsen.

Feilallokering

Dette er også bakgrunnen for at han for knappe seks måneder siden kom i prat med Troye, som de seneste ti årene vært sentral i det bergensbaserte investeringsselskapet Borea, som er kontrollert av Mohn- og Rieber-familiene. Før det hadde han lang fartstid som investeringstopp i DNB, Vesta og Skandia.

Altfor mange sitter på sin egen tue og holder kortene tett til brystet, synes Troye. Dette mener han fører både til feilallokering av kapital og at gode ideer ikke overlever den kritiske overgangen til kommersiell suksess. Tripod støtter seg derfor på de tre benene, kapital, kompetanse og rause mennesker.

– Selskaper som har bevist sin verdi, men ennå ikke rukket å ta ut det kommersielle potensialet, er dem vi skal satse på. Den muligheten har ikke vært like tilgjengelig, og er den vi vil tilby våre investorer og vårt nettverk, sier Troye.

Selskaper som har bevist sin verdi, men ennå ikke rukket å ta ut det kommersielle potensialet, er dem vi skal satse på
Finansmann Harald Mowinckel Troye

Gratis kontorplasser

Aktuelle gründervirksomheter vil i perioder på 3–12 måneder bli tilbudt gratis arbeidsplasser, råd og veiledning hos Tripod. Fem til seks gründere vil i sitte lokalene fra starten av, mens det normalt vil dreie seg om 10–20 virksomheter.

Investorfellesskapet har inngått samarbeid med advokatfirmaet Thommessen, som har stilt 600 kvadratmeter moderne kontorfasiliteter til disposisjon. Samtidig vil både Sparebanken Vest og revisjons- og konsulentselskapet PwC være representert.

– Dette skal være smarte og rause penger, som ikke skal ha tusen kroner for å si hei. Gründerne vil få en kjempepakke med kompetanse og nettverk relativt gratis, sier Troye.

Milliardkasse

I starten er det åtte investorer i Tripod, hver med sine egne investeringsselskaper og eksisterende næringslivsprosjekter. I løpet av kort tid vil fellesskapet utgjøre inntil 20 personer.

Med på laget er navn som Helge Hannisdal og Jan Åge Skaathun. De står bak suksessvirksomheten Itslearning, som fikk det svenske oppkjøpsfondet EQT inn på eiersiden i fjor. En annen er Roald Brekkhus, som solgte PSWinCom til børsnoterte Link Mobility for noen år siden.

Initiativtagerne er it-tunge, men flere investorer med bakgrunn fra fisk til olje er på vei. På den annen side er det i skjæringspunktet mellom teknologi og tradisjonelle næringer noen av de største mulighetene ligger, påpeker Lie-Nielsen.

– Alt handler om teknologi, det være seg sporing av opprinnelsessted eller digitalisering, sier han.

Undervurdert

Gründeren har allerede rukket å kjøpe tilbake en liten del av sin gamle virksomhet, som ble presset ut av organisasjonskartet etter oppkjøpet. Det er blitt til Stacc – et selskap som leverer kjernesystemer til banker og finansieringsselskaper og som nå har internasjonale ambisjoner.

Han har også rukket å etablere den digitale regnskapstjenesten Bookkeeper.no, som på få år har gått fra 30 ansatte med 30 millioner kroner i omsetning til 140 ansatte og 140 millioner kroner i omsetning. Det er imidlertid uaktuelt å selge unna til større aktører, påpeker Lie-Nielsen.

– Tenk hvor gøy det er skape en virksomhet med 500 arbeidsplasser. Det er dette jeg drives av. Det er ikke for å bli rik, men for å skape noe. Jeg tror dette incentivet er fullstendig undervurdert, og det er nettopp den type holdning du vil finne hos Tripod, sier gründeren.

God tilgang

Troye understreker at Tripod ikke skal være et fond, men et investorfellesskap bestående av erfarne gründere og finansfolk som for egen kjøl vurderer direkteinvesteringer i virksomhetene de hjelper. Det kan også skje at en eller flere aktører går sammen om å kjøpe majoritet i en virksomhet, påpeker han.

Lie-Nielsen anslår den typiske investeringen til 3–15 millioner kroner. Han mener kapitaltilgangen aldri har vært bedre.

– Bergen har kommet langt med å skape miljøer og arenaer som skaffer bedriftene de første pengene, men vi savner miljøer som kan hjelpe virksomheter som har bevist at de har noe markedet etterspør, og virkelig er klar for å vokse. Der skal vi spille en stor og viktig rolle, sier bergenseren.

Rette øyne

Investorfellesskapet samarbeider med organisasjoner som Business Angel Network Bergen, Connect Vest og Innovasjon Norge, som bidrar til kvalitetssikring av aktuelle kandidater.

Tripod er allerede investert i tre–fire selskaper. Dette kan imidlertid vokse raskt etter hvert som investorer med ulik kompetanse kommer inn, tilføyer Lie-Nielsen.

– Problemet er ikke at mulighetene ikke har vært der, man at det ikke har vært de rette øynene på dem, sier han.

Oljerammet

Konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest, Ragnhild Janbu Fresvik, påpeker at investeringene i næringslivet på Vestlandet har vært svært lave siden finanskrisen. 

– Vi trenger derfor et betydelig løft i knoppskyting som skal skape arbeidsplasser i regionen som ikke eksisterer i dag. Et solid miljø som samler både kompetanse, kapital og ideer slik som Tripod, tror vi kan være en drivkraft i det taktskiftet som trengs, sier Fresvik til DN.

Hun får støtte av PwC-partner Tore Totland.

– Bergen trenger arenaer hvor kreativitet, kompetanse og kapital møtes gjennom tett samarbeid. Vi tror at dette samarbeidet vil stimulere til vekst og verdiskaping i vår region, sier han til DN.

Tripod starter opp i Bergen i begynnelsen av desember. I tillegg til de nevnte finner man også it-gründer Morten Lied, leder og eier Rainfall og Clockwork Bemanning, it-gründer Dag Alvern og finansrådgiver Ivan Alver i Saga Corporate Finance blant initiativtagerne.

Les også:  DNB starter gründerjakt

Tror nettbanken er utdatert innen syv år dnPlus

Satser 30 millioner på at maskinene slår menneskene

Anbefalt av DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den stille protesten
I Donald Trumps hjemby har Newyorkerne startet en stille protestbevegelse mot sitt eget bysbarn Kunstneren Levee begynte å dele ut post-it lapper til t-bane-pendlerne på 6th avenue, og ba dem skrible ned følelsene sine.
00:58
Publisert: