Investorenes nerver har vært i spenn de siste dagene. For etter lang tid med jevn stigning og ro, falt USA-børsene kraftig og tirsdag smalt det skikkelig i verdensmarkedene - også på Oslo Børs som falt 2,27 prosent.

Men nå er det verste helt klart over, mener både Kristian Tunaal i DNB og Ingvild Borgen Gjerde i Nordea.

Hør Finansredaksjonens podcast om angsten i aksjemarkedet:

- Vi tror det vil gå over, og da bør man kanskje kjøpe mer, sier Gjerde.

Oslo Børs steg onsdag 1,8 prosent, mens Børsen er litt ned torsdag.

Gjerde sier markedet steg jevnt i 2017, og venter at det vil være mer ujevnt i år, men fortsette å stige. Tunaal tror dramatikken er over.

- Vi har ikke mye mer i vente, i hvert fall ikke i overskuelig fremtid. Vi er forberedt på at svingningene skal opp, men det store blodige fallet tror vi definitivt ikke på, sier Tunaal.

Frykten økte fort

Svingningene sendte mandag Vix-indeksen opp 115 prosent, og tirsdag åpnet den på svært høye nivåer. Indeksen gir en pekepinn om volatilitet i markedene, men kalles gjerne «fryktindeksen».

Å få panikk i børsfall er ikke bra mener Tunaal.

– Ikke prøv å endre stil eller mål på grunn av noen dager med uro. Hold deg til en gjennomtenkt strategi for hvor mye av midlene som skal være i ulike typer investeringer, sier han.

Gikk glipp av økning

De som hadde panikk og solgte tirsdag morgen gikk trolig glipp av en opptur samme ettermiddag. Både Gjerde og Tunaal mener forsøk på å unngå nedturer kan gjøre mer skade enn nytte.

- Å ta avgjørelser under følelsesmessig stress er ganske dumt, sier Tunaal.

Gjerde peker på at studier viser at mesteparten av veksten i aksjemarkedene skjer i noen ganske korte perioder, og at disse ofte er rett før og rett etter en korreksjon.

- Mot slutten av en oppgangsperiode er avkastningen høyere enn gjennomsnittet, så risikoen for å selge seg ut for tidlig er større enn for å være med på nedturen, sier hun.

- Du snakker om «siste fase av en vekstsyklus». Det høres skummelt ut?

- Ja, men den kan vare lenge, og veksten er høyere en normalveksten, sier hun.

Å kjøpe seg inn på bunn krever også sterke nerver og god timing, påpeker de.

De påpeker at DNs børskommentator nylig kritiserte rådet om å «sitte stille i båten» i kriser, men mener dette likevel er et godt råd for de fleste, fordi man i praksis ofte bommer.

To typer korreksjoner

Tunaal sier det vi nå ser er en «godværskorreksjon» i markedet, fordi nedgangen kommer mens økonomien er god. Hvis det kommer en korreksjon som skyldes problemer i økonomien stiller saken seg litt annerledes.

– En uværskorreksjon kan vare lenge og bli skikkelig dyp. Da skal du komme deg ut, men i en godværskorreksjon risikerer du å ikke komme inn igjen, og mange studier viser at den jevne investor ikke klarer å få med seg økningen fordi de prøver å time markedet, sier han.

Gjerde mener man bør sitte gjennom uværskorreksjonene også, fordi man ellers risikerer å miste oppgangsperiodene som gir mesteparten av gevinsten.

Svært god onsdag

Tunaal peker på flere faktorer som tyder på gode tider, særlig én indikator.

– Vi følger med på hvordan selskapene gjør det i forhold til forventningene, og det suverent største utslaget er på ordreinngangen. Den er kraftig over forventningene, sier han.

Han viser også til kvartalsresultatene som ble presentert i Norge onsdag.

- Det har vært en forbausende god dag, med sterke tall fra Statoil, Aker Solutions, Kongsberggruppen, Sparebanken Midt-Norge, SR-Bank og Storebrand, sier han.

-Det mest interessante er at Statoil forteller at skattereformen i USA vil være veldig positiv for inntjeningsveksten deres. Man har ikke fokusert så mye på at dette også påvirker selskaper fra Europa og Asia og det vil løfte markedet, sier hun.(Vilkår)

​Slik skal han klare det umulige
Statoil-sjef Eldar Sætre stiller gjerne opp om tre år for å gjøre opp regnskap for om han har lykkes.
01:53 Min
Publisert: