High Seas ble meldt oppløst mandag, ifølge en melding fra Brønnøysundregistrene. High Seas er investeringsselskapet til Herbjørn Hansson (71) og den Monaco-bosatte sønnen Alexander Hansson (37). Sønnen er hovedaksjonær med 60 prosent, mens faren eier 40 prosent.

DN har bedt om en kommentar til oppløsningen fra Herbjørn Hansson, men han har ikke besvart henvendelsen.

High Seas har de siste årene gått i kraftig minus, med et samlet tap på 391 millioner på tre år. Ved årsskiftet var det kun fem millioner kroner igjen av egenkapitalen som ved inngangen til 2016 var på nær 430 millioner kroner. I 2018-regnskapet står gjelden til bankene på 210 millioner kroner og oversteg verdien av aksjeporteføljen, som da var verdsatt til 203 millioner kroner. Etter tre år med saftige tap var det fremførbare underskuddet på 24 millioner kroner.

Siden har det gått fra ille til verre.

Monaco-bosatte Alexander Hansson er største aksjonær i familieselskapet High Seas, som nå er meldt oppløst.
Monaco-bosatte Alexander Hansson er største aksjonær i familieselskapet High Seas, som nå er meldt oppløst. (Foto: Frederic Nevbinger)

Verdiene i selskapet består i all hovedsak av tre aksjeposter, hvorav to børsnoterte i New York, Nordic American Tankers (Nat) og Hermitage Offshore Services.

Herbjørn Hansson leder fortsatt Nat, som de siste ukene har sett nye bunnkurser, senest tirsdag morgen på New York-børsen da den nådde ny historisk bunn på 1,70 dollar per aksje, ned over fire prosent.

Hermitage Offshore het tidligere Nordic American Offshore, men der måtte Hansson gi fra seg styringen i fjor høst. Siden nyttår har kursen på Hermitage falt med 63 prosent. En vesentlig styrket dollar har ikke klart å kompensere for fallet i de to selskapene.

I norske kroner er aksjene High Seas eier i de to rederiene nå verdt 80 millioner kroner, et fall på nær 20 prosent siden nyttår.

Eneste trøst

High Seas har i en årrekke vært største aksjonær i farmasiselskapet Photocure, som Herbjørn Hanssons bror var med og startet. Den gjenværende posten på drøyt ti prosent er nå familiens eneste trøst. Aksjen har steget ti prosent siden nyttår, og posten er nå verdt 117 millioner kroner, opp ti millioner i løpet av året. Dermed er farmasiaksjene nå vesentlig mer verdt enn aksjene i de to rederiene som Hansson etablerte i sin tid. For Hansson betyr det ytterligere problemer.

Allerede ved årsskiftet var gjelden i High Seas større enn verdien av aksjeporteføljen. Med en portefølje som siden nyttår har falt med åtte millioner kroner, er egenkapitalen etter all sannsynlighet spist opp, og Hanssons kan være bedt om å stille økt sikkerhet til kreditorene i High Seas.

Tre boligeiendommer i Sandefjord står registrert på tankrederen, den ene sommerbolig og den andre vinterbolig for Herbjørn Hansson. I tillegg kommer en leilighet som ble kjøpt i 2010 for åtte millioner kroner. Samlet ble de tre boligene pantsatt for 13 millioner i 2016 og har neppe store restverdier for kreditorene.

I tillegg står det registrert to eiendommer på Hansson på Rjukan, der han har hytte. Hansson har lenge også eid en leilighet i Villefranche på den franske rivieraen mellom Nice og Monaco, der han i mange år har nytt utsikten til milliardærhalvøya Saint-Jean Cap Ferrat.

Alexander Hansson har bodd i Monaco siden 2012, det er ukjent for DN hvilken verdier han besitter. DN fikk ikke kontakt med Alexander Hansson tirsdag.

Etter at DN publiserte artikkelen tirsdag ettermiddag, sendte Herbjørn Hansson en epost med en linje:

– I 2015 var overskuddet I High Seas 288 millioner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.