2016 var et år med dype daler og høye tinder, i alle fall i aksjemarkedene. Etter en av tidenes tråeste starter, ble det merkbart hetere på børsene utover året. Det var det mange som tjente på

– Før så vi den uheldige tendensen til at privatkundene kjøpte seg inn på topp, og solgte på bunn. Det har de sluttet med, sier Ottar Erzeid, leder for DNB Markets, og fortsetter.

– Når det har vært kortere perioder med børsfall de siste årene har privatkundene holdt seg bemerkelsesverdig rolig i forhold til hva de har gjort før. De har sittet på aksjepostene gjennom de urolige periodene, de har tydeligvis hatt et lengre tidsperspektiv, og har fått med seg børsoppgangen igjen. Det er det som er riktig i aksjemarkedet, sier Ertzeid. 

Oslo Børs steg 12 prosent i fjor, og av dette kom nesten ti prosent i fjerde kvartal. 

Flere kunder, handler mer

Børsen nådde nye rekordnivåer seks ganger i desember, mens DNB Markets' privatkunder satte rekorder både i aktivitetsnivå og i antall. 34.000 privatkunder handlet aksjer hos DNB Markets i fjor, en økning på 11 prosent fra året før, sier Ertzeid. 

– Aktiviteten hos kundene var også høyere enn det forrige toppnivået, som ble nådd i mai i 2009, forteller Ertzeid. 

I desember handlet DNB Markets privatkunder mest i disse selskapene: 

(Listen er rangert)

  • Questerre Energy
  • Nordic Nanovector
  • Rec
  • Statoil
  • DNO
  • Norwegian Air Shuttle
  • Seadrill
  • Telenor
  • NEL
  • DNB

Kilde: DNB Markets, privatkunders handel gjennom nett- og mobilbank

Økt interesse for fond

Ifølge en årsoppdatering fra Oslo Børs økte privatpersoners sparing i enkeltaksjer i fjor, etter flere år med fallende antall private aksjonærer. Samtidig har verdien av aksjene som privatpersoner eier steget til rekordhøye nivåer i takt med kursoppgangen på Børsen, melder Oslo Børs. Privatpersoner sparer også mer i fond. I løpet av de 11 første månedene av 2016 ble det netto tegnet aksjefond for 5,8 milliarder kroner. 

Mest å hente i aksjer

Ertzeid er ikke så overrasket over at flere nå har fått øynene opp for aksjer. 

– Det er kanskje ikke så rart at god avkastning på Børsen stimulerer interessen, særlig når man kombinerer det med lavt rentenivå på bankinnskudd og andre rentebærende plasseringer. Folk spør seg nok om hva de kan spare i, tror Ertzeid. 

DNB Markets har nå et nøytralt markedssyn, og anbefaler hverken å skyte masse penger inn eller å selge seg kraftig ned på børsen. 

– Når Børsen nå er kommet til all-time high betyr det at den har steget en del allerede. Fremover tror vi på en normal markedsavkastning i størrelsen fem til åtte prosent, sier Ertzeid. 

Skal det komme en vesentligere vekst enn det fremover, tror Ertzeid at børsselskapenes inntjening må opp. 

– Men det er fortsatt potensial i enkeltaksjer, mener han. 

Dette er DNB Markets ferskeste aksjeanbefaling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.