Ole Ertvaag er Stavanger-mannen som i løpet av de siste 17 årene har opparbeidet seg en formue på langt over en halv milliard kroner på investeringer gjennom det private equity-selskapet Hitecvision.

Ertvaag startet Hitecvision i 2002, støttet av penger fra den Stavanger-baserte Gjedebo-familien. Tidlig på 1990-tallet ble Ertvaag ansatt av oljeservicegründeren Jon Gjedebo. I ti år jobbet Ertvaag for Gjedebo før sistnevnte solgte oljeserviceselskapet Hitec til amerikanske National Oilwell i 1999.

Nå er Ertvaag blitt en rik mann på private equity-satsingen. Det viser regnskapene til hans investeringsselskap Eføy Investering. Vel 87 millioner kroner endte resultatet på før skatt i fjor. Det er vel 25 millioner kroner bedre enn 2017. Den bokførte egenkapitalen i konsernet Eføy Investering er på nærmere 547 millioner kroner.

– Dette har jeg ikke noen kommentarer til, er alt Ole Ertvaag onsdag kveld ville si om tallene.

Investert over en halv milliard

Det er fra store andeler i de underliggende selskapene som får honorarinntektene fra forvaltningen av Hitecvisions fond, som Ertvaag tjener de store pengene. Samtidig har han satset over en halv milliard kroner direkte i fondene.

De siste årene har Hitecvision vokst seg til å bli Norges største private equity-fond med en forvaltningskapital på rundt 47 milliarder kroner.

Samtidig har selskapet fått enorme gevinster på satsingene på rene oppstrømsselskaper. Den beste investeringen noensinne for Hitecvision er etableringen av oljeselskapet Point Resources, som senere fusjonerte med Enis norske virksomhet og dannet Vår Energi. Bare på denne investeringen har Hitecvision en gevinst på rundt 18 milliarder kroner, hvorav 8,6 milliarder kroner allerede er utbetalt til investorene i fondet.

Som ansatt i Hitecvision må imidlertid Ertvaag vente til slutt før gevinster endelig kan bokføres. Det gjør at den reelle verdijusterte egenkapitalen til Ertvaags investeringsselskap trolig er langt høyere enn de 547 millionene som fremkommer i regnskapet.

Vill etter biler

Foruten investeringene gjennom Hitecvision, er det i eiendom og eksklusive biler Ertvaag har plassert pengene. Eiendom driver han sammen med broren John Arild Ertvaag i selskapet Camar Eiendom.

Mer utradisjonelt er Ole Ertvaags store investeringer i klassiske biler. Regnskapene viser at han har en bilpark som er bokført til rundt 100 millioner kroner. I fjor var han relativ rolig på bilfronten. Bare syv millioner kroner i inntekter er bokført.

Etter det Dagens Næringsliv forstår er det fra salget av en Bugatti EB110 inntektene stammer fra. Gevinsten på denne bilinvesteringen er trolig rundt fem millioner kroner.

Etter det Dagens Næringsliv forstår, er det salget av en Bugatti EB110 inntektene stammer fra, tilsvarende bilen på bildet.
Etter det Dagens Næringsliv forstår, er det salget av en Bugatti EB110 inntektene stammer fra, tilsvarende bilen på bildet. (Foto: Wikipedia)

– Jeg er helt vill etter biler. Det er ingenting som er bedre enn å kombinere entusiasme og investeringer, har Ertvaag tidligere uttalt til Dagens Næringsliv.

Krembilen i samlingen skal være en Ferrari Laferrari. Den kjøpte Ertvaag for 30 millioner kroner i fjor. Klassiske biler i mangemillionersklassen er blitt et yndet samlerobjekt for mangemillionærer verden rundt. En av årsaken er at lave renter gjør at investorer ser etter andre og alternative investeringsmuligheter. Derfor har også prisene skutt i været.

Ny partner i Hitecvision

Tidligere i år solgte Gjedebo-familien seg ut som eier av Hitecvision der Eføy Investering eier vel 46 prosent av aksjene. Ny eier er Anders Christian Wilhelmsen og hans søsken. Det var Gjedebo-familiens selskap Styrbjørn som nå styres av Jon Gjedebos sønn Tore Gjedebo, som solgte aksjene.

Salget skjedde etter at det i flere år hadde vært et anstrengt forhold mellom Ole Ertvaag og Tore Gjedebo. Gnisningene førte til at Tore Gjedebo trakk seg fra styret i Hitecvision.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.