Gode alpinforhold og langrennsløyper har gjort Geilo i Hol kommune til et yndet sted for hyttefolk. Arne Pålgardhaugen (51) har bygget seg opp en formue på salg av hytter og hyttetomter. I fjor ga nye hyttefolk ham finansinntekter på 42 millioner kroner. I tillegg til eget eiendomsselskap er han 50/50 prosent eier i Geilo Holding as sammen med Ivar Tollefsen Fredensborg. I fjor gikk de sammen for å kjøpe Geilo Skisenter as.

– Vi har en betydelig tomtebank gjennom selskapet, så mye kommer til å skje videre. Først og fremst nå vil det være fokus på å videreutvikle heisene ved anlegget. Der ser vi et stort potensial, samt en betydelig utvikling av fritidsleiligheter, sier Pålgardhaugen.

– Hvor mange fritidsleiligheter er det snakk om?

– Dette er langsiktige planer, men det kan fort bli et par tusen. Det er avhengig av markedet, og ikke minst at det blir en god utvikling av infrastrukturen, forteller eiendomsinvestoren.

Geilo ligger i Hol kommune, en kommune som rommer flere hytter enn innbyggere. SSBs kommunetall fra i fjor viser at antall innbyggere var på 4446, mens antall hytter var på 5538. Statistikken viser at kommunen har over dobbelt så mange hytter som eneboliger.

Utforbakke for alpinanlegg

I år er holdingselskapet i gang med et leilighetsprosjekt på Geilo hvor 30 nye leiligheter er lagt ut for salg på Stavisetten. Planene om utvidelse av området stopper ikke der. Pålgardhaugens eget selskap, Kikut Eiendom, som spesialiserer seg på hyttetomter åpner for massiv utbygging på Geilo.

Arne Pålgardhaugen eier eiendomsselskapet Kikut Eiendom as.
Arne Pålgardhaugen eier eiendomsselskapet Kikut Eiendom as. (Foto: Fredrik Solstad)

– Det ligger et stort potensial her i hyttetomter. Vi har 130 hyttetomter som er salgsklare med god beliggenhet. Det vil bli en kombinasjon av tomter og hytter til salgs, sier Pålgardhaugen.

Ny SSB-analyse: Her er landets dyreste sjøhytter

Han legger til at hyttevirksomheten de to siste årene ikke har hatt størst prioritert, det meste av energi er blitt lagt inn i Geilo Skisenter. I fjor omsatte alpinanlegget for 71 millioner kroner, men økte driftskostnader ga et underskudd på 51 millioner kroner.

– Når vi overtok ansvaret for skianlegget fikk ikke hyttetomter like stort fokus, men det kommer til å bli satset på, forteller eiendomsinvestoren.

Hytter i millionklassen

Tomtene Pålgardhaugen har til salgs er på 1,5 mål og oppover. Han forteller at prisen varierer fra to millioner til 3,5 millioner kroner.

– Når det gjelder pris på hyttene varierer det veldig, de går for mellom fem millioner kroner til 13–14 millioner kroner, sier Pålgardhaugen.

Den dyreste hytta han har solgt var på 30 millioner kroner. Han forteller at markedet generelt sett er godt for salg av hytter og hyttetomter. (Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: