I 1997 så 26-åringen Huateng «Pony» Ma hvordan internettselskaper endret forretningsmodeller i vestlige land. Han etablerte Tencent i Kina, men klarte ikke å finne en forretningsmodell hvor det kom inntekter. Nå er Tencent verdsatt til over 500 milliarder dollar.
Det er en svært eksklusiv klubb Tencent har havnet i. Kun fem andre børsnoterte selskaper i verden er verdt over 500 milliarder dollar – alle er amerikanske. Ma, som betyr «hest» på kinesisk og bruker navnet «Pony», har alltid blitt sett på som en outsider i Kina.
Tencent tilbyr alt fra chattetjenester, internetthandel, finans- og betalingstjenester, strømming av underholdning, mobilspill og et titall andre tjenester – tilsvarende hva Facebook, Twitter, Google og Amazon har gjort i vestlige markeder.
Siden børsnoteringen i 2004 har aksjekursen steget med over 49.000 prosent. Google, som ble børsnotert samme år og lenge var en inspirasjon for Tencent, har hatt en kursutvikling på 1806 prosent på 13 år.
Selskapet mener det fortsatt er store muligheter i Kina – og internasjonalt. Denne uken fikk selskapet lisens til å foreta betalingsformidling i Malaysia.
Tror på fortsatt vekst
– Vi bestemmer selv hastigheten. For å være ærlig er det fortsatt veldig mye å gjøre i Kina, sa visedirektør S.Y. Lau i et intervju med Reuters i Kuala Lumpur på tirsdag.
Grunnlegger Ma «Pony» Huateng har holdt en langt lavere profil enn konkurrenten Jack Ma, som etablerte Alibaba i 1999.
Huateng har gått forbi Ma og eiendomsutviklere og er blitt Kinas rikeste med formue på rundt 42,3 milliarder dollar etter det siste kurshoppet den siste uken, ifølge Bloomberg. I 2016 ga han bort 2,16 milliarder dollar til veldedige formål.
Facebook og Amazon er blitt opptatt i 500 milliarder-dollarklubben det siste året. Apple, Alphabet og Microsoft er nesten veteraner med to-tre års medlemskap. Tencent har, som Alibaba, det meste av virksomheten i Kina. Hovedkontoret er på Cayman Islands, og selskapet er børsnotert i Hong Kong.
Analytikere tror veksten kan fortsette, og ingen av de 37 analytikerne som følger selskapet har en salgsanbefaling på aksjen. Det forventes en gjennomsnittlig resultatvekst på 31,1 prosent de neste tre årene, ifølge estimater fra Thomson Reuters.
Analytikere hos Barclays, Daiwa og Nomura har oppjustert kursmålene den siste uken etter at Tencent la frem overraskende gode resultater i forrige uke.
«Tencent er disiplinert i gjennomføringen og er godt posisjonert i en vekststrategi innenfor flere områder. Den høyere verdivurderingen bør kunne opprettholdes på mellomlang og lang sikt», skrev Daiwa-analytiker John Choi i forrige uke.
Digitalt økosystem
De første årene kopierte Tencent de amerikanske selskapene, men dette er det blitt slutt på. Tencent var første selskap som lot brukerne bruke emojis i lynmeldinger. Det tok flere år før WhatsApp, Skype og Messenger fulgte etter.
Selskapet har nesten én milliard brukere som benytter applikasjonen WeChat – over halvparten daglig. Det som startet som en lynmeldingstjeneste er blitt et digitale økosystem hvor brukere kan kommunisere, handle, betale og la seg underholde.
«I gjennomsnitt distribueres det 38 milliarder tekstmeldinger, seks milliarder talemeldinger og 205 milliarder videochatter daglig via WeChat», skriver analytiker Jialong Shi hos Nomura Securities, som har en kjøpsanbefaling på det kinesiske selskapet.
Tencent har foretatt en rekke internasjonale oppkjøp og investeringer de siste par årene. I fjor sikret det seg den finske spillprodusenten Supercell i et oppkjøp verdt 8,6 milliarder dollar.
Tencent har økt eierposten i Snapchat, hvor de først kjøpte seg inn i 2013, til over 12 prosent. Totalt har selskapet foretatt 209 investeringer i Kina og internasjonalt, ifølge Crunchbase.
Nomura og Daiwa mener det ligger et fortsatt stort potensial innenfor spill, innhold og finansteknologi i Kina – og internasjonalt for selskapet.(Vilkår)