Toppene i oppkjøpsbransjen har de siste ti årene blitt nye lønnsvinnere i finansbransjen. Særlig teknologibaserte fond, som norske Northzone, har lykkes med investeringene i Norge og utlandet.

Det Stockholm- og Zürich-baserte fondet Altor er blant aktørene i utlandet som jakter bredt på nyskapende bedrifter i Norge og resten av Norden.

Også kampen om de beste talentene er hard.

Vil forme ansatte

Hugo Maurstad (53) bor i Zürich og leder Altors investeringer internasjonalt. Han har et klart bilde av hvilke talenter de jakter på.

– Denne bransjen er tikamp. Du bør være dyktig på finansiell og operasjonell forståelse, modellering og finansiering. Du må være en dyktig forhandler i møte med selgere, kjøpere, rådgivere og banker. Du må ha en grunnleggende juridisk forståelse, og være god til å håndtere relasjoner. Det er ingen som har alt dette når de begynner, så vi ser først og fremst etter potensialet for å utvikle disse egenskapene.

Hugo Maurstad bor i Zürich i Sveits, og leder Altors investeringer internasjonalt.
Hugo Maurstad bor i Zürich i Sveits, og leder Altors investeringer internasjonalt. (Foto: Pressebilde)

– Hvor rekrutterer dere fra?

– Hovedsakelig fra konsulentvirksomhet og finans, og særlig personer mellom 25 og 30 år.

– Hva bør man tenke på når man vurderer en karriere i oppkjøpsbransjen?

– At det er verdens morsomste jobb, sier Maurstad.

Lettere med perm

I dag er Pål Stampe (42) leder for Altors Oslo-kontor. Etter at investeringsdirektør Maria Tallaksen ble ansatt for ti år siden, har to yngre kvinner blitt del av teamet i Oslo.

– Vi har heldigvis gjort noen rekrutteringer av kvinner, men vi skulle gjerne gjort flere, og vi synes enda flere kvinner burde tenke på det, sier Stampe.

– Vi ønsker kvinner, men det er flere menn enn kvinner som har søkt seg til oss så langt.

Stampe mener det er lettere å ta pappa- og mammapermisjon i oppkjøpsbransjen enn i andre deler av finansbransjen.

– Hvis du jobber i et advokatfirma eller har kunder, så vegrer du deg for å miste kundene ved å jobbe mindre i en periode. Da er det noen andre som tar over dem eller du føler du ikke gjør så mye som du kunne gjort. Den type problematikk har ikke vi, sier han.

– Hvordan da?

– I oppkjøpsbransjen er det lettere å justere arbeidsmengden. Vi jobber med en håndfull investeringer. Småbarnsforeldre kan konsentrere seg om to-tre selskaper i stedet for fem. Det er lettere å skalere.

Altor har en kvinneandel på 20 prosent i investeringsteamene internasjonalt. I Oslo er tre av ti i teamet kvinner. I høst skrev DN at flere norske fond har null kvinner i investeringsteamet.

– Folk skjønner at hvis vi skal ha kvinnelige ansatte som jobber over tid, så må man i perioder tilpasse for det. Det er null problem for oss internt, sier Stampe.

Norgessjefen ansetter helst folk med noen års arbeidserfaring.

– Vi har ikke ansatt noen rett fra universitetet så langt. De fleste har to-tre års arbeidserfaring eller mer. Det å ha vært innom et annet bra sted og lært seg verktøyene, enten det er investeringsbank eller konsulentvirksomhet, er noe vi har hatt god nytte av, legger han til.

Han startet i Altor i 2007 og kom da fra konsulentgiganten McKinsey & Companys Oslo-kontor.(Vilkår)

Stor tv er fett – men sjekk dette før du kjøper
Utvalget er vesentlig bedre enn for et år siden.
01:52
Publisert: