– Vi gikk bunnsolide inn i krisen og har fra første dag vært tydelige på at vi skal komme enda sterkere tilbake. Det handler om 3000 arbeidsplasser hos oss og milliarder i ringvirkninger langs hele norskekysten. Nå begynte tiden å renne ut og vi måtte lage vår egen krisepakke, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Hurtigruten, som siden 1893 har gjennomført ekspedisjonsreiser langs Norskekysten, sliter som følge av koronapandemien. Stengte grenser fører til mindre turisme, og selskapet har sett seg nødt til å ta opp et dyrt lån for å holde seg flytende.

11 prosent rente

Avtalen kom på plass onsdag kveld, og sikrer tilgang på 105 millioner euro – tilsvarende om lag 1,1 milliarder norske kroner. Pengene kommer gjennom opptak av et lån i det internasjonale finansmarkedet, og sikrer selskapet likviditet ut 2021, ifølge pressemeldingen.

Ekspedisjonscruise-rederiet opplyser at de tar opp lånet til omtrent 11 prosent rente.

– Det er blitt en dyr men helt nødvendig løsning. Vi har jobbet for å få på plass mer treffsikre ordninger med garantier og kriselån. Men selv om vi opplever bred politisk støtte, er det fortsatt ikke noen konkrete løsninger på plass. Vi kan ikke sitte stille og vente på en politisk løsning. Det ville være uansvarlig av oss, både overfor våre 3000 ansatte og de flere hundre små og store samarbeidspartnerne våre over hele landet, sier Skjeldam.

Ikke store nok

I pressemeldingen skriver Hurtigruten at de vil få tilgang til kontantstøtte og et mindre lån, gjennom regjeringens kriseordninger i løpet av de neste ukene. Det understrekes imidlertid at summene fra disse ordningene ikke er store nok til å dekke selskapets langsiktige kapitalbehov.

Samtidig håper Hurtigruten at det åpnes for innreise fra flere land i tiden fremover, ettersom åtte av ti passasjerer kommer fra land utenfor Norge.

«Det betyr at inntektene denne sommeren trolig vil falle med over 80 prosent – dersom regjeringen opprettholder gjeldende reiserestriksjoner,» skriver selskapet.

Denne turistmagneten tiltrekker seg vanligvis 95 prosent utlendinger
I år er vår sjanse til å nyte det beste av vårt eget land i fred. Slik skal store, norske turistattraksjonene trekke nordmenn i sommer.
01:57
Publisert:

– Finansieringen sikrer oss langsiktig finansiell fleksibilitet. Men det endrer lite på kort sikt. Helt siden starten i 1893 har Hurtigruten vært avhengig av turister for å finansiere resten av driften. Slik er det også i dag. Nå har vi i tillegg måttet øke gjelden vår med en milliard kroner. Dette er penger som må betales tilbake med skyhøye renter. Det stiller enda strengere krav til effektiv drift i tiden fremover sier Skjeldam.

– Vi skjønner tilbudet i obligasjonsmarkedet har vært vesentlig dårligere hittil, opp mot 18 prosent:

– Det var aldri noen reell problemstilling å skaffe finansiering til den prisen. Investorene i denne runden har tro på selskapet, og ser store fremtidsmuligheter, og sånn sett er premiumen i denne avtalen lavere enn det andre i vår situasjon har hentet penger til, sier Daniel Skjeldam.

– Det var litt arbeid å lande finansiering til 11 prosent?

– Det var det definitivt. Men vi var nødt til å gjøre det selv, og det fikset vi. Dette er en bra dag for oss, selv om det koster og skal betales tilbake med skyhøy rente.

– Kan du si noe om hvilke investorer det dreier seg om?

– Det er internasjonale investorer.

– Hvorfor fikk dere ikke med Statens Obligasjonsfond?

– Vi har selvfølgelig invitert dem, men de har sagt vi faller utenfor deres mandat. Vi har hele tiden påpekt at obligasjonsfondet ikke ville fungere etter hensikten. Hadde vi fått statsgaranti for gjelden, ville vilkårene blitt mye bedre. Vi mener at når regjeringen stenger ned landet, er det deres plikt å lande løsninger som ikke har helt håpløse betingelser. Det har dessverre ikke skjedd så langt. Derfor har vi sett oss nødt til å hente penger selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.