Hurtigruten Group melder tirsdag at det vurderer å selge sin eiendomsportefølje på Svalbard.

Det inkluderer tre hoteller, butikker samt flere leiligheter. I tillegg vurderer selskapet å selge eiendommen for en «betydelig» turvirksomhet.

Hurtigruten eier eiendommene gjennom sitt underselskap Hurtigruten Svalbard, som skal fortsette driften.

Kan bli statlig eid

En av de mulige partnerne, er statseide Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK).

– Vi er kanskje en naturlig mulig kjøper. Vi er store på næringseiendom på Svalbard, der vi har drevet virksomhet i over 100 år, sier Jan Morten Ertsaas, sjef i SNSK.

– Vi kjenner i tillegg Hurtigruten godt, der vi tidligere har samarbeidet sammen og kjenner oss igjen i deres tanker og ambisjoner om bærekraftige løsninger. Vi er godt posisjonerte og forberedte på å gå i diskusjon, og det er også avklart i forhold til nytt styre.

– Overhodet ikke akutt behov

Administrerende direktør for Hurtigruten Svalbard Per Brochmann presiserer at det ikke handler om et desperat forsøk på å hente inn kapital.

– Vi har overhodet ikke et akutt behov for kapital, og har derfor heller ikke hastverk, presiserer administrerende direktør for Hurtigruten Svalbard Per Brochmann.

– Vurderingen har noe med at Hurtigruten for en god stund siden ble kontaktet av flere norske og utenlandske parter som ønsket å kjøpe eiendom på Svalbard. Det ble avventet til jeg kom på plass for omtrent fire uker siden, for at jeg skulle sitte i førersetet i forhandlingen og samarbeidet.

– Hurtigruten Svalbard tok beslutningen om å vurdere om vi kan finne en partner som vil videreutvikle Svalbard som destinasjon i samarbeid med Hurtigruten. Det blir spennende om vi finner en god partner, vi vil sette i gang en prosess for å kartlegge mulighetene vi har, sier Brochmann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.