– Resultatene er som forventet. Vi driver med reiseliv når ingen kan reise. Da blir 2020 et dårlig år for oss i Hurtigruten, som for alle andre i reiselivsbransjen. Vi gjør det likevel relativt sett bra sammenlignet med andre aktører innen cruise, og vi er godt posisjonert for tiden etter pandemien.

Det sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i forbindelse med resultatene for fjerde kvartal.

Hurtigruten Group la torsdag frem tall for fjerde kvartal som viser at selskapet tapte 61,2 millioner euro før skatt. Det tilsvarer rundt 620 millioner kroner etter dagens kurs.

Totalt endte Hurtigruten Group året med et resultat før skatt på minus 164 millioner euro, eller nesten 1,7 milliarder kroner etter dagens kurs.

Omsetningen endte på 38,4 millioner euro i kvartalet, noe som tilsvarer litt over 390 millioner kroner. Selskapet hadde en negativ egenkapital på drøyt én milliard kroner ved utgangen av året.

– Vi har fortsatt tøffe måneder foran oss, men nå er det mange lyspunkter. Stadig flere blir vaksinert. Vi har fått veldig mange tilbake i jobb på skipene som seiler langs kysten. I 2020 mottok vi rundt 30 millioner Euro i korona-kompensasjon, samtidig som vi selv hentet inn 180 millioner Euro i lån og bankgarantier i den samme perioden, sier Skjeldam.

I sommer måtte Hurtigrutens MS Roald Amundsen i koronakarantene ved kai i Tromsø.
I sommer måtte Hurtigrutens MS Roald Amundsen i koronakarantene ved kai i Tromsø. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB)

Pandemiåret

I fjerde kvartal sank kontantbeholdningen i selskapet med 13 millioner euro (133 millioner kroner) i måneden i snitt, står det i rapporten. Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet 72 millioner euro (740 millioner kroner) i kontanter, etter at det hadde fått tilgang på ny kapital i desember. Selskapet signerte en avtale om tilgang på 60 millioner euro i ny likviditet, som har frigjort ekstra kapital hos långiverne til selskapet.

Videre skriver selskapet at det har startet salg av eiendomsverdier på Svalbard, og at det venter at transaksjonene vil bli annonsert i nær fremtid.

Hurtigruten er et privateid selskap, men har obligasjonslån som er notert på Oslo Børs. Selskapet begynte i 2020 å vise frem regnskapet i euro, i stedet for kroner.

I løpet av 2020 har Hurtigruten vært i en enestående situasjon. For første gang på 127 har majoriteten av gruppens 16 skip ligget inaktive på grunn av covid-19-pandemien, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Selskapet viser til at tapene og det svake resultatet skyldes i all hovedsak fall i antall reisende. Antallet overnattinger på Hurtigrutens norske segment har ifølge selskapet falt med 97 prosent i fjerde kvartal.

Utfordrende år

Hurtigruten, som er eid av det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital, hotelleier og investor Petter Stordalen, investor Trygve Hegnar, har lagt bak seg et svært krevende år. Cruisevirksomhet er en av bransjene som er blitt hardest rammet av koronakrisen.

I september kansellerte selskapet alle ekspedisjonscruise i Norge og i utlandet frem til i vinter. Senere ble det klart at Hurtigruten avlyser alle cruise til Antarktis for resten av 2020 og første kvartal av 2021.

Siden starten av oktober reduserte dessuten selskapet antall skip langs norskekysten til to. Selskapet opplyste i september at de ville «brenne» mellom 12 til 15 euro før arbeidskapital i måneden på dette.

Da selskapet la frem tall for tredje kvartal i 2020, viste tallene at Hurtigruten har tapt rundt en milliard kroner fordi de fleste skipene ligger til kai. Samtidig har kontantbeholdningen minket for hver måned.

Hurtigruten ble i desember rammet av et omfattende dataangrep – et løsepengevirus – og selskapets globale it-infrastruktur var rammet i en periode. Angrepet kostet selskapet to millioner euro, ifølge rapporten. Kostnadene gikk til reinstallering av serverne, skriver Hurtigruten.

Smitteutbrudd

Hurtigruten var i sommer i hardt vær etter smitteutbruddet på skipet MS «Roald Amundsen» fra Tromsø til Svalbard, som førte til at en etterforskning ble opprettet for mulig brudd på smittevern- eller straffeloven. En granskningsrapport fra september av DNV GL og advokatfirmaet Wiersholm ga Hurtigruten stryk på flere punkter.

I august ble det kjent at Fylkesmannen i Troms og Finnmark åpner tilsynssak mot de to norske legene om bord på Hurtigrutens to seilaser med MS «Roald Amundsen» til Svalbard i slutten av juli.

I desember ble tilsynet avsluttet og saken ble sendt videre til Statens helsetilsyn, som skal vurdere legenes smittehåndtering om bord på MS «Roald Amundsen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.