Norges største bank, DNB, står midt i en alvorlig sak om mulig hvitvasking av betydelige millionbeløp, fra en viktig kunde på Island, til kontoer i skatteparadiser. Flere DNB-kontoer hos fiskeselskapet Samherji skal ha blitt lukket i mai i fjor, men banken sier den først ble kjent med omfanget i saken sist uke, etter at nyheten om mulig hvitvasking sprakk.

Nå viser det seg at mangeårig leder for det viktige antihvitvaskarbeidet i banken, Roar Østby, er byttet ut med en ny leder. Og Østby er i ferd med å slutte i banken.

Hege Hagen, ny leder for antihvitvaskarbeid i DNB.
Hege Hagen, ny leder for antihvitvaskarbeid i DNB. (Foto: DNB)

Ny leder for avdelingen er Hege Hagen, som har rundt 19 års erfaring i banken, og har jobbet i den samme avdelingen i snart to år.

Banken sier endringene på ledelsesnivå delvis kan forklares med en pågående omorganisering, og at Østby har valgt å si opp selv.

– Roar Østby sa opp stillingen sin tidligere i år, og slutter dessverre i DNB, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

– Østby jobber heldigvis ut oppsigelsestiden i den samme avdelingen, med det samme teamet og de samme sakene. Han sa opp rett etter sommeren.

– Hva er Østbys formelle stillingstittel nå etter oppsigelsen?

– Tittelen hans er fortsatt divisjonsdirektør, han står i den stillingen ut oppsigelsestiden. Men det er altså Hege Hagen som har tatt over det formelle ansvaret, svarer Midteide.

Viktig ansikt utad

De senere årene har Østby i en rekke artikler – blant annet på DNBs egen nyhetstjeneste – vært bankens ansikt utad i det omfattende og prioriterte arbeidet for å hindre hvitvasking. Blant annet i 2017, 2018 og siste artikkel som ble laget sent i august i år.

Banken har aldri kommunisert at Østby slutter, eller varslet at en ny leder allerede har tatt over det sentrale og høyt prioriterte arbeidet på kort varsel.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert:

– At Roar slutter, har ingen ting med Samherji-saken eller tidligere tilsyn å gjøre. Han har sagt opp frivillig etter å ha jobbet mange år med dette området hos oss. Han er en veldig flink fyr som vi gjerne skulle beholdt, sier Midteide.

– Hvorfor har dere ikke annonsert at DNB har fått ny hvitvaskingssjef?

– Vi pleier ikke å annonsere det i media på dette nivået. Vi har over tusen ledere i DNB. Finanstilsynet og andre relevante myndigheter har selvsagt fått beskjed.

– Har Østbys avgang noe med omorganiseringen i DNB å gjøre?

– Nei. Østby sa opp før omorganiseringen, som i hovedsak rammer to andre avdelinger innen bedriftsmarkedet, svarer Midteide.

Konsernsjef Kjerstin Braathen varslet tidligere i år at storkundeområdet og bedriftsmarked ble slått sammen til én.

Flere anmerkninger

DN har forsøkt å komme i kontakt med Østby, men han har ikke besvart henvendelsen. På nettstedet Linkedin har Østby fortsatt tittel «divisjonsdirektør» i DNB.

Hege Hagen har tatt over lederansvaret i en avdeling som gradvis er bygget opp til mer enn 400 personer som jobber med å bekjempe hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet.

Finanstilsynet har de senere år trappet opp kontrollen med DNBs anti-hvitvaskarbeid gjennom flere stedlige tilsyn. For ett år siden fikk en sentral del av DNB-konsernet kraftig refs for dårlige rutiner på anti-hvitvaskarbeid, og tidligere i år fikk en avdeling for næringsmegling bot. I august i år kom et nytt brev fra tilsynet med flere anmerkninger.

Da sa Østby til DN:

– Dette er samtidig et område hvor vi aldri kommer helt i mål. Vi må hele tiden utvikle våre metoder og systemer, sa han.

Her konfronteres DNBs direktør av DNs journalister
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 640 millioner kroner via skatteparadis.
00:55
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.