For første gang noensinne har Europakommisjonen brukt sitt mandat til å be Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA), populært kalt Europas vakthund, om å granske Danmark, Latvia og Estland for påståtte brudd på EUs lover i forbindelse med hvitvaskingskandalen i Danske Bank, ifølge Financial Times.

I perioden 2007 til 2015 kan opptil 2000 milliarder kroner ha blitt hvitvasket i mistenkelige transaksjoner gjennom Danske Banks filial i Estland.

«Klare til å handle»

I en kommentar sier Europakommisjonens visepresident Frans Timmermans:

– For å beskytte sikkerheten til europeere og sikre et trygg og pålitelig finanssystem må enhver myndighet i hvert medlemsland overholde EUs hvitvaskingslovgivning til det fulle. Vi er årvåkne og klare til å handle slik at ethvert brudd kjapt blir slått ned på og at bedre tilsynspraksis sørger for at det ikke skjer igjen.

Banken under etterforskning i USA

Selve banken, Danske Bank, er allerede under etterforskning i Danmark, USA, Estland, Finland og Storbritannia. Danske Bank har ennå ikke funnet en ny konsernsjef som skal ta over etter norske Thomas Borgen som gikk av tidligere i høst som følge av skandalen.

Tirsdag ba det store danske industriholdingselskapet A.P. Møller Holding om at det kalles inn til en ekstraordinær generalforsamling i Danske Bank. Det fremmer forslag om at styret må skiftes ut for å gjenopprette tilliten til banken etter fadesen i Estland.

Styreleder Ole Andersen og lederen for styrets revisjonskomité Jørn P. Jensen vil gå av i forbindelse med den ekstraordinære generalforsamlingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: –Derfor er akkurat dette krigsskipet så viktig for Norges forsvarsevne
01:00
Publisert: