Finansminister Siv Jensen (Frp) var første kvinne ut på den store hvitvaskingskonferansen tirsdag. Hun unngikk å nevne det som kan være norgeshistoriens største hvitvaskingsskandale knyttet til en norsk bank.

– Jeg mener at alle sånne saker er alvorlige og skal etterforskes med det største alvor. Jeg forventer at DNB legger alle kort på bordet, sier Jensen til DN etter talen.

For nøyaktig én uke siden ble Norges største bank, DNB, rammet av en stor hvitvaskingsskandale. Den islandske fiskegiganten Samherji på Island skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, ifølge det islandske nettstedet Stundin.

Saken fortsetter under videoen

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert:

Dokumentene viser at 70 million dollar – mer enn 640 millioner kroner – er sluset gjennom DNB via et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene til Namibia. Det er ukjent hvor mye av pengene som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser. Saken er den største i sitt slag noensinne som involverer en norsk bank.

DNB sier de ikke kan kommentere den konkrete saken og viser til banksekretesse.

Skal følge nøye med

Mandag skrev DN at Finanstilsynet har reagert flere ganger det siste året på sviktende kontrollrutiner i DNB, og særlig knyttet til at det er meldt inn få mistenkelige transaksjoner i store virksomhetsområder i banken.

Jensen sier om tilsynets rapporter:

– Jeg tenker at det kan komme frem mye informasjon i kjølvannet av denne saken som vi kommer til å følge nøye med på, svarer hun.

– Bør Økokrim etterforske saken?

– Min jobb er å være regulator og legge til rette for at vi har et godt regelverk for finansnæringen. Når det avdekkes brudd på regelverket, skal det kartlegges hva som har skjedd, omfanget og alvorlighetsgraden, svarer Jensen.

Hun legger til at det ikke er hennes ansvar å bestemme om saken skal etterforskes av politiet.

– DNB må bidra til at vi kommer til bunns i dette. Det mener jeg er i DNBs egeninteresse. De er en stor bank som i utgangspunktet nyter høy tillit i det norske samfunnet, sier Jensen.

Da saken sprakk i mediene sist uke, var Jensen på reise til Singapore. Der traff hun også så vidt DNB-sjef Kjerstin Braathen.

– Jeg har ikke hatt møter med DNB om saken, men jeg er blitt kort orientert, sier Jensen.

Lukket konferanse

Den to dager lange konferansen samler årlig flere hundre bankansatte, revisorer og jurister.

I år er den større enn noen gang, med 835 deltagere. Da konferansen startet i 2006, var det kun for «en håndfull spesielt interesserte», sa Atle Roaldsøy, advokat hos Finans Norge, da han åpnet konferansen tirsdag.

Under konferansen vil man få innsikt i hvordan finansnæringen jobber med å stoppe alle som forsøker seg på økonomisk kriminalitet.

Finans Norge frykter at utenforstående skal få tilgang til denne informasjonen dersom pressen er til stede, ifølge informasjonsdirektør Tom Staavi. Derfor velger Finans Norge å bare holde konferansen åpen frem til lunsj tirsdag.

– Dette er todelt. For det første er det gjort avtaler med enkelte foredragsholdere om at det ikke skal være presse til stede. For det andre – uansett hvor stor tillit vi har til norsk og internasjonal presse om at det ikke blir sitert fra møtene – er det enklere for aktørene å dele mer informasjon når de vet at det ikke er medier til stede, sier Staavi.

Det er Finans Norge, Finanstilsynet og Økokrim som arrangerer konferansen.

Stort press

Årets konferanse finner sted mens anti-hvitvaskingsarbeidet står høyere på agendaen enn noensinne både hos norsk finansbransje og hos dem som kontrollerer norsk finansbransje. Norske myndigheter venter i disse dager spent på en ny rapport fra Financial Action Task Force (FATF), et internasjonalt kontrollorgan opprettet på initiativ fra G7-landene.

I 2014 fikk norske myndigheter, herunder Finanstilsynet, strykkarakter på en rekke punkter, og rapporten konkluderte med at Norge manglet en overordnet strategi, politikk og kontrollmekanisme for hvitvasking.

Leder Idar Kreutzer var med på åpningen av den årlige hvitvaskingsskonferansen tirsdag, i år større enn noen gang med over 800 deltagere, inkludert FBI.
Leder Idar Kreutzer var med på åpningen av den årlige hvitvaskingsskonferansen tirsdag, i år større enn noen gang med over 800 deltagere, inkludert FBI. (Foto: Gorm K. Gaare)

Norge var et av landene som ble underlagt ekstra streng kontroll i fem år. Snart blir det klart om den tette oppfølgingen vil fortsette, eller om norske myndigheter har bevist at de har kontroll alene.

Bøtelagt

Bankene har de siste årene kraftig trappet opp innsatsen for å unngå å bli brukt i hvitvasking av penger fra kriminalitet.

I sommer fikk norske banker for første gang store bøter for brudd på hvitvaskingsreglene. Spanskeide Santander Consumer Bank fikk en bot på ni millioner kroner.

Dagen etter fulgte tilsynet opp med en bot på 18 millioner kroner for «løpende og alvorlig manglende etterlevelse» av reglene hos forbrukslånsbanken Komplett Bank.

– Det er tydelig at ikke vi kan slå oss til ro i Norge. EU har signalisert flere ganger at de vil gjøre mer for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, sier Siv Jensen og legger til:

Det er tydelig at ikke vi kan slå oss til ro i Norge
Siv Jensen, finansminister

– Vi står i en tid der arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering står høyere på den internasjonale agendaen enn noensinne. Kriminalitet skal ikke lønne seg. Og er det noe vi vet, så er det at kriminelle vil tjene penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.