Hydros aluminiumsanlegg Alunorte har produsert på halv maskin siden mars etter at brasilianske myndigheter påla Hydro å halvere produksjonen. Samtidig måtte Hydro stenge ned sitt nyeste deponi for bauksittrester.
Det har gjort at det har hopet seg opp bauksitt som Hydro frakter ned fra gruver lenger inne i landet. Deponiet nærmer seg full kapasitet.
Nå varsler Hydro at de stenger ned Alunorte helt.
Varsler betydelige finansielle konsekvenser
Hydro varsler nå betydelig driftsmessige og finansiell konsekvenser. Aksjen stuper 11 prosent på Oslo Børs.
Hydro har i flere måneder vært i intens dialog med brasilianske myndigheter for å få gjenopptatt produksjonen i Brasil. Konsernsjef Richard Brandtzæg har flere ganger vært i Brasil for å snakke med myndigheter og for å møte lokalmiljøet.
Et lys ble tent for Hydro da det for noen få uker siden fikk to avtaler med brasilianske myndigheter som innebar at Hydro skal investere over 600 millioner kroner i alt fra matkuponger til lokalbefolkningen til ulike revisjoner.
Onsdag skriver Hydro at dialogene ikke har ført til suksess.
Advokat: «Kan ta to år»
Det er det splitter nye rødslamdeponiet, DRS2, som nå er blitt Hydros hemsko. Hydro investerte over to milliarder kroner i det moderne deponiet.
Advokat Caroline Dihl Prolo i miljørettsavdelingen i det brasilianske advokatfirmaet Stocche Forbes sa til DN i september at det kan ta lang tid å få de nødvendige tillatelsene for dette deponiet. Det er i disse deponiene avfallet fra aluminaproduksjonen lagres på langsiktig basis, og det er fra disse deponiene mange brasilianere først fryktet utslipp i februar.
Det nyeste deponiet har i tillegg vært omstridt på grunn av anklager om at Hydro har tatt i bruk deponiet, og dermed gått lenger enn miljølisensen som tillot installasjon, men ikke drift av anlegget. Hydro har konsekvent avvist at selskapet har gått lenger enn lisensen som er gitt.
– I avtaleforslaget som brasilianske myndigheter offentliggjorde i august, så myndighetene ut til å kreve ny søknadsbehandling for tre lisensstadier: Foreløpig lisens, installasjonslisens og driftslisens. En slik prosess tar vanligvis minst to år. Det kan ta kortere tid hvis selskapet kan bruke tidligere tillatelser i søknaden, sa Prolo.
Går ikke ut med tidslinje
DN har stilt gjentatte spørsmål til Hydro om hvor lenge aluminaraffineriet Alunorte kan produsere uten å ta i bruk det nye deponiet. Det har selskapet ikke villet svare på.
– Det kommer for så vidt an på når Alunorte går tilbake til normal produksjon, men vi kommer ikke til å gå ut med noen tidslinje. Det jeg kan si er at DRS1 er et område som er planlagt stengt, så vi har åpenbart et ønske om å bruke begge to, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Hydro.
Han håper Hydro kan gå direkte til en operasjonell lisens, men kan ikke anslå hvor lang tid søknadsprosessen vil ta.
– Vi opplever ikke at det er noe krav til en helt ny lisensieringsprosess. Semas er enige i at vi har hatt en normal lisensieringsprosess, men det er visse steg man skal gjennom fra en installasjonslisens til operasjonslisens.
– En trist dag
Hydro stenger også bauksittgruvene i Paragominas som ligger lenger inn i landet. Hydro mener det er altfor tidlig å vurdere totaleffekten av nedstengningen, men skriver at det kan få konsekvenser også for primæraluminiumsporteføljen, inkluderte smelteverket Albras som ligger rett ved siden av Alunorte.
– Våre ansatte har jobbet hardt de siste syv månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke, og det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina.
«Hydro jobber tett med fagforeningene og vil gjøre sitt beste for å redusere belastningen for ansatte, men beslutningen om å stenge Alunorte og Paragominas vil påvirke fast ansatte og innleide ved begge anleggene», skriver Hydro i meldingen.
– Vi vil fortsette å jobbe konstruktivt med myndigheter for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, samt reetablere Alunorte som verdens ledende aluminaraffineri, sier Thuestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.