I en pressemelding mandag morgen varsler Hydro om at tørke i Brasil hindrer Mineração Rio do Norte (MRN) i å produsere bauksitt som vanlig.

Gruven er en av verdens største med en kapasitet på rundt 18 millioner tonn i året. Hydro har en eierandel på 5 prosent, men har avtale om å motta ytterligere 40 prosent av produksjonen. Fra bauksitt raffinerer en alumina som er en viktig ingrediens i aluminium.

Hydro har nå erklært såkalt force majeure til sine bauksitt-kunder, noe som betyr at selskapet mener tørken og de manglende leveringene er utenfor selskapets kontroll, og at selskapet derfor ikke må stå ved sine leveringsforpliktelser.

Ikke nok vann

Grunnen til lavere produksjon er en tørkeperiode, som gjør at MRN ikke har nok vann til gruvedriften.

Det er ventet at produksjonen fra MRN nå går blir mellom 15 og 15,5 millioner tonn i 2017, ned fra tidligere anslått 17-17,5 millioner tonn.

«Ettersom produksjonsbortfallet hovedsakelig knyttes til tørr-bauksitt for eksportmarkedet, ventes det ikke at produksjonen på Alunorte-aluminaraffineriet blir påvirket», skriver Hydro, og viser til sitt digre aluminaverk, verdens største, i Brasil.(Vilkår)

Se hvem i regjeringen Erna Solberg synes er best på sosiale medier
Både Sylvi Listhaug og Bent Høie før skryt av statsministeren, men det er en annen hun trekker frem som regjeringens morsomste på sosiale medier.
01:15
Publisert: