Donald Trump fortalte torsdag om planer for toll på jern og aluminium, med mål om å beskytte amerikanske arbeidsplasser. Markedet i USA reagerte med et solid fall, og fredag strømmer reaksjonene inn fra hele verden, i form av børsfall og snakk om mulig gjengjeldelse fra andre land.

– Fokus kan ventes å forbli rettet mot implikasjonene av nye mulige handelstiltak både fra USA, Europa og Asia, skriver Ole-Andreas Krohn i DNB Markets, som mener markedene preges av uoversiktlige ringvirkninger av tiltaket.

– Ikke noe forvarsel

Hydro har mye virksomhet innen aluminium i USA – og mange andre land. Selskapet har foreløpig ikke oversikt nok til å si hvordan tiltakene vil slå ut.

– Vi sitter i et møte og ser på det nå. Vi må bruke litt tid, for vi fikk ikke noe forvarsel vi heller og må se hva som ligger i det, sier Halvor Molland, kommunikasjonsdirektør i Hydro til DN.

Han lover å ringe tilbake litt senere fredag.

Hydro-aksjen falt 2,3 prosent på børsen i åpningsminuttene fredag, men har siden steget noe. Selskapet har også andre utfordringer:

Fare for fullskala handelskrig

Australia & New Zealand Banking Group skriver i en oppdatering at de planlagte avgiftene øker faren for en fullskala handelskrig, som kan dempe økonomisk vekst og ramme sektoren.

Kinas stålprodusenter vil ifølge DNB ikke bli rammet spesielt hardt, fordi landet eksporterer relativt lite stål til USA. Men en representant for kinesiske stålprodusenter kaller tiltakene idiotiske, og aluminiumsprodusentene rammes hardere.

Wen Xianjun, nestleder for styret i Kinas forening for metallprodusenter utenom jernindustrien, mener tiltaket bryter med den internasjonale handelsordenen.

– Andre land, inkludert Kina, vil ty til relevante mottiltak, sier han.

Kina har mange måter de kan slå tilbake på, blant annet ved å ramme amerikansk mateksport eller Boeing, sier Australias tidligere statsminister, Kevin Rudd, til Bloomberg. Men han sier landet også kan forøke å roe ned konflikten.

Allierte håper på grid

USAs allierte i Japan og Sør-Korea er mer noe mer tilbakeholdne i sine reaksjoner, og flere ser ifølge Bloomberg ut til å håpe at det vil komme unntak for dem, når de endelige tiltakene kommer på bordet.

Også Canada reagerer, men håper på å slippe unna.

– Skulle det komme restriksjoner på Kanadisk stål- og aluminiumsprodukter vil Canada gjennomføre ansvarlige tiltak for å forsvare sine handelsinteresser og arbeidere, sier utenriksminister Chrystia Freeland i en uttalelse.

Konsekvenser uansett reaksjon

I USA frykter man negative konsekvenser, uansett om det kommer reaksjoner. Tiltakene ventes å gi stigende metallpriser, som vil påvirke romindustrien, bilindustrien, maskinprodusenter, oljeraffinerier, kjemisk industri, bygg og hjulprodusenter, sier Atsi Sheth, en New York-basert direktør i Moody’s Investor Service.

– Det er en stor, stor tabbe. Det kommer til å skape så mange forstyrrelser og så mye kostnader her. Mange av disse ståltypene lager vi ikke her lenger, så de må importeres uansett, sier Timothy Fiore, styreleder i Institute for Supply Management sin fabrikkkomité.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Klokkeren riesling
Denne vinen er perfekt til sushi i tillegg til fet fisk som laks og ørret.
00:53
Publisert: