Aluminiumsgiganten Hydro la tirsdag morgen frem sitt første kvartalsresultat etter at selskapet i mai fant en løsning på den langvarige krisen i Brasil. Andre kvartal er også det første kvartalet der Hydros nye konsernsjef, Hilde Merete Aasheim, hadde tatt over styringen av milliardkonsernet.

Hydro leverer et underliggende driftsresultat (ebit) på 875 millioner kroner i andre kvartal. Dette er en liten oppgang fra 559 millioner kroner i foregående kvartal, men en betydelig nedgang fra et underliggende driftsoverskudd på drøyt 2,7 milliarder kroner i andre kvartal 2018.

– Dette reflekterer hovedsakelig lavere realiserte priser på aluminium og alumina, og effekten av cyberangrepet, som delvis ble utlignet av positive valutaeffekter, skriver Hydro i en børsmelding.

Det var på forhånd stor usikkerhet rundt hvilket resultat Hydro ville levere for andre kvartal. I snitt ventet de 14 analytikerne som har levert estimater til Hydro at selskapet ville levere et underliggende driftsresultat på 858 millioner kroner. Dermed slår Hydro så vidt markedets forventninger.

Hydro-aksjen åpnet tirsdag svakt ned, men er etter 15 minutters handel opp 4,8 prosent.

Hydro ble i vinter utsatt for et omfattende cyberangrep som lammet selskapet i flere uker. I første kvartal var kostnadene knyttet til dette på mellom 300 og 350 millioner kroner. Dagens ferske tall viser at kostnaden i andre kvartal var på mellom 250 og 300 millioner kroner. Dette er noe høyere enn Hydro signaliserte for en drøy måned siden.

Tynges av primærmetall

Det er fortsatt det viktige forretningsområdet primærmetall, det vil si produksjon av råaluminium, som tynger resultatet. De to siste kvartalene har dette forretningsområdet levert underliggende driftsunderskudd på henholdsvis 677 og 771 millioner kroner i første kvartal 2019 og fjerde kvartal 2018.

Tallene for årets andre kvartal viser en liten bedring, men primærmetall leverer fortsatt et underliggende driftsunderskudd på 604 millioner kroner. Til sammenligning viste regnskapet for samme kvartal i 2018 et underliggende driftsoverskudd på 755 millioner kroner.

Ifølge estimater innhentet av Hydro selv var det på forhånd ventet at divisjonen primærmetall ville levere et underliggende driftsresultat på minus 476 millioner kroner. Dermed var resultatet i denne divisjonen langt svakere enn ventet\.

Bedre enn ventet i Brasil

Hydro har de siste månedene gjort store fremskritt i Brasil. Etter et drøyt år med produksjonsrestriksjoner ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, fikk Hydro 20. mai endelig klarsignal til å gjenoppta full produksjon ved anlegget. Alunorte ble tvunget til å halvere produksjonen i slutten av februar 2018 etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlige utslipp.

Forretningsområdet Bauksitt og Alumina, som i hovedsak består av Brasil-virksomheten leverte et underliggende driftsresultat på 415 millioner kroner i andre kvartal. Dette er en betydelig bedring fra et underliggende driftsoverskudd på 153 millioner kroner i første kvartal og på 364 millioner kroner i andre kvartal 2018.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet blant 14 analytikere ventet at Bauksitt og Alumina ville levere et underliggende driftsresultat på 163 millioner kroner. Resultatene fra Brasil var dermed langt bedre enn ventet.

På skinner i Brasil

Hydro skriver tirsdag morgen at opptrappingen av produksjonen går som planlagt ved Alunorte, Paragominas og Albras, etter at førstnevnte fikk grønt lys til å gjenoppta full produksjon.

– Alunorte nådde 80–85 prosent kapasitetsutnyttelse i juni, innenfor det uttalte målet på 75–85 prosent kapasitetsutnyttelse, med den topp moderne pressfilterteknologien, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i en børsmelding.

– Produksjonen økes også med god fart ved Paragominas og Albras. Dette er en stor prestasjon av den brasilianske organisasjonen, legger hun til.

På grunn av problemene i Brasil vil Hydro ikke nå målene i forbedringsprogrammet "Bedre" for 2019.

For Hydros øvrige forretningsområder var det underliggende driftsresultatet for andre kvartal slik: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Metal Markets: 299 millioner kroner, mot 237 i andre kvartal 2018
  • Rolled Products: 75 millioner kroner, mot 212 i andre kvartal 2018
  • Extruded Solutions: 772 millioner kroner, mot 957 i andre kvartal 2018
  • Energy: 176 millioner kroner, mot 417 i andre kvartal 2018