Lørdag er det nøyaktig ett år siden et kraftig regnvær nordøst i Brasil førte til oversvømmelser ved Hydros Alunorte-anlegg. Uværet var starten på det mest stormfulle året i Hydros historie.

Siden den første dråpen falt i midten av februar i fjor har Hydro-aksjen falt nær 40 prosent, og markedsverdien av selskapet har krympet med rundt 45 milliarder kroner.

Den norske stat eier drøyt 34 prosent av aksjene i det tradisjonsrike industrikonsernet. Du og jeg har dermed på papiret tapt over 15 milliarder kroner på kursfallet det siste året.

De første kronene forsvant den 17. februar i fjor da ledelsen ved Alunorte valgte å sende ubehandlet regnvann ut i Pará-elven. Beslutningen ble tatt fordi regnværet hadde overveldet fabrikkens vannbehandlingsanlegg. Vannet bygget seg raskt opp, og truet med å finne andre veier ut av anlegget.

Slik ble regnværet at mareritt for Hydro og selskapets aksjonærer:

Skritt i riktig retning

I fjor vår regnet Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg med at Alunorte-problemene kunne bli løst i løpet av noen uker eller måneder. Nå tør han ikke lenger spå når krisen er over.

Det siste året er det imidlertid meldt om mange skritt i riktig retning. Hydro har annonsert ulike tiltak verdt over 1,3 milliarder kroner, og undertegnet to viktige avtaler med lokale myndigheter i Pará.

I tillegg til en rekke sosiale tiltak som matkuponger og andre investeringer i samfunnsutvikling i Barcarena-området har Hydro investert en halv milliard kroner i et nytt vannbehandlingssystem.

Mangler klarsignal

Nylig kom meldingen om at lokale miljømyndigheter gir Hydro «grønt lys» til å starte opp full produksjon ved Alunorte. Men Hydro mangler fortsatt den formelle rettsavgjørelsen om å løfte restriksjonene.

Regnsesongen kom i januar tilbake som et mareritt for Brasil, og kanskje også for Hydro. Et gruvedeponi ble for fuktig og raste ut i en dødbringende elv av gjørme ved en Vale-gruve i Brumadinho, sørøst i Brasil. Over 160 personer er bekreftet omkommet, mens flere hundre fortsatt er savnet.

For Hydros del er frykten nå at ulykken vil gjøre det mer politisk krevende for brasilianske myndigheter å gi Hydro klarsignal til å øke produksjonen ved Alunorte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefen pleier «alltid, uansett» å nevne to ting i årstalen. I år var det én av dem som manglet.
02:38
Publisert: