Natt til tirsdag norsk tid begynte Hydros fabrikker i USA å merke at noe ikke stemte.

– Hvorfor problemene først ble oppdaget i USA vet jeg ikke, men det er grunn til å tro at det har med tidsforskjellen og arbeidstiden å gjøre, sier kommunikasjonssjef Erik Brynildsbakken i Hydro.

Det som startet som it-problemer i USA økte raskt i omfang. Rundt klokken halv åtte tirsdag morgen måtte Hydro varsle markedet om at it-systemene i hele konsernet var lammet etter et alvorlig cyberangrep.

– Smelteverkene har gått over til mer manuell produksjon, mens flere fabrikker i divisjonen ekstruderte produkter har midlertidig stengt ned produksjonen. Særlig gjelder dette anlegg i USA og Europa, sier Brynildsbakken

I Norge trekker han frem Hydro-fabrikkene i Holmestrand og på Karmøy som anlegg som er hardest rammet av krisen.

– Begge disse stedene har vi fabrikker som produserer valsede produkter og disse anleggene har hatt utfordringer i produksjonen, sier Brynildsbakken.

Han vil ikke gå inn på detaljer rundt hva dette innebærer. NRK meldte torsdag ettermiddag at hackere har krevd løsepenger av Hydro.

Kan ikke stoppe «supertankerne»

Hydro legger ikke skjul på at det er smelteverkene det er mest kritisk å holde i drift. En plutselig stopp i den kontinuerlige produksjonen av aluminium kan føre til alvorlige skader på produksjonsutstyret. Brynildsbakken trekker paralleller til manøvrering av skip.

Ved Hydros fabrikk i Holmestrand produseres det valsede produkter.
Ved Hydros fabrikk i Holmestrand produseres det valsede produkter. (Foto: GORM K GAARE)

– Aluminiumsverkene er på en måte supertankeren. Det tar lang tid å få den opp i fart, og det tar lang tid å stoppe den. Mens produksjonsenhetene innenfor ekstruderte og valsede produkter er litt som speedbåter, de kan starte og stoppe produksjonen raskt, sier Brynildsbakken.

Han understreker at smelteverkene er helt avhengig av stabil, sikker og trygg produksjon. For å holde dem i drift uten bruk av viktige it-systemer har Hydro vært nødt til å gå over til mer manuell produksjon.

– Driften av smelteverkene støttes normalt av ulike digitale systemer, men flere av disse er nå slått ut av funksjon. Men for noen tiår siden var ikke disse systemene vanlige, så vi har mye erfaring i organisasjonen på å drifte verkene på manuelt vis, sier Brynildsbakken.

– Er dette noe dere øver på ofte?

– Det vet jeg ikke, men vi har mange mennesker med betydelig kompetanse og erfaring på smelteverkene, sier han.

Kraftproduksjon ikke berørt

I tillegg til å være blant verdens største aluminiumsselskaper, er Hydro også en av Norges største produsenter av vannkraft. Hydro kan betrygge dem som måtte være bekymret for kveldens tv-kos eller neste strømregning:

– Vannkraftproduksjonen er ikke berørt av problemene og går som normalt, sier Brynildsbakken.

Hydro kan foreløpig ikke si noe mer om hvem som står bak cyberangrepet og hva som har vært deres målsetning.

– Vi jobber med å finne en løsning på problemene, sier han (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart skal Brandtzæg hente i barnehagen
01:07
Publisert: