– La meg være tydelig – dette er en alvorlig hendelse for Hydro. Vårt globale nettverk er nede, noe som påvirker produksjonen vår, sa finansdirektør Eivind Kallevik i Hydro tirsdag ettermiddag.

Midnatt tirsdag norsk tid ble Hydro rammet av et løsepengevirus. Angrepet lammet Hydros globale nettverk og førte til både nettsidekrasj og produksjonsstans i enkelte anlegg.

Ifølge NRK fører et slikt angrep til at alt innhold på datamaskinen gjøres utilgjengelig – med krav om betaling før innholdet «låses opp».

NRK er også kjent med at Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NorCERT) samtidig har varslet samarbeidspartner om at hackerne kombinerte løsepengeangrepet med et angrep mot Hydros bruker- og påloggingssystemer.

– Hvordan dette har kommet inn i systemet er noe av det som er under etterforskning og undersøkes akkurat nå, så det er det for tidlig å kommentere, sier Hydros finansdirektør Eivind Kallevik til DN.

Han opplyser at samarbeider med interne krefter, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og deres internasjonale partnere rundt Cyber Risk for å finne både årsak og løsninger på utfordringen. PST, Kripos og E-tjenesten er også koblet inn. Det samme er Europol, bekrefter Kripos i en melding.

- Arbeidet er i en startfase, men av erfaring er skadepotensialet ved slike angrep stort, sier seksjonsleder ved Kripos Håvard Aalmo. Hacking og dataangrep er kriminalitet som den nyetablerte avdelingen på Kripos, NC3, jobber med.

Selskapet jobber først og fremst for å få opp systemene sine gjennom back-up-data.

På spørsmål om hvor mye løsepengekravet er på, svarer Kallevik:

– Det har ikke blitt fremmet noe krav og det er ikke noe vi bruker noe tid på å spekulere i, hverken hva eller hvem eller hvor mye, sier han.

Angrepet har ikke ført til noen sikkerhetsrelaterte hendelser i Hydro.

Lapper

Da Hydro kalte inn til pressekonferanse tirsdag ettermiddag hadde det gått drøyt syv timer siden selskapet så seg tvunget til å varsle markedet om at konsernets IT-systemer var lammet etter et alvorlig cyberangrep.

Utenfor Hydros kontorer flere steder i Norge var det satt opp lapper som ba de ansatte om å ikke skru på sine arbeids-PC-er, eller koble andre enheter til Hydro-nettverket. Ifølge NRK krever hackere løsepenger for å avslutte angrepet og låse opp maskiner og systemer som er rammet.

Det var natt til tirsdag norsk tid at it-problemene først ble merket ved Hydros fabrikker i USA. Omfanget av problemet vokste imidlertid raskt og snart var det klart at it-systemer i hele konsernet var rammet.

– Smelteverkene har gått over til mer manuell produksjon, mens flere fabrikker i divisjonen ekstruderte produkter har midlertidig stengt ned produksjonen. Særlig gjelder dette anlegg i USA og Europa, sier kommunikasjonssjef Erik Brynildsbakken i Hydro.

Rammet produksjonen

I Norge var det særlig Hydro-fabrikkene i Holmestrand og på Karmøy som ble hardest rammet av krisen.

– Begge disse stedene har vi fabrikker som produserer valsede produkter og disse anleggene har hatt utfordringer i produksjonen, sier Brynildsbakken.

For Hydro er det smelteverkene som det er mest kritisk å holde i drift. En plutselig stopp i den kontinuerlige produksjonen av aluminium kan føre til alvorlige skader på produksjonsutstyret.

– Smelteverkene er helt avhengig av stabil, sikker og trygg produksjon, sier Brynildsbakken.

For å holde dem i drift uten bruk av viktige it-systemer har Hydro vært nødt til å gå over til mer manuell produksjon.

– Driften av smelteverkene støttes normalt av ulike digitale systemer, men flere av disse er nå slått ut av funksjon. Men for noen tiår siden var ikke disse systemene vanlige, så vi har mye erfaring i organisasjonen på å drifte verkene på manuelt vis, sier Brynildsbakken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart skal Brandtzæg hente i barnehagen
01:07
Publisert: