Aluminiumsprodusenten Hydro går sammen med den svenske batteriprodusenten Northvolt og bygger en fabrikk i Fredrikstad som skal resirkulere bilbatterier fra norske elbiler, skriver Financial Times.

Hydro er en mindre aksjonær i Northvolt, og de to selskapene setter opp et selskap, Hydro Volt, som skal investere 100 millioner kroner i den nye fabrikken.

Fabrikken vil stå ferdig i 2021.

Hydro får aluminium

Northvolt satser på å få halvparten av metallene som inngår i batteriene fra resirkulerte batterier innen 2030.

Hydro vil få aluminium fra resirkuleringen, mens Northvolt vil få kobolt, litium og mangan.

Ved å benytte resirkulert metaller i batteriproduksjonen slipper man å basere seg på utvinning av metallene i like stor grad, noe som også vil bedre leveringssikkerheten og er mer miljøvennlig, ifølge selskapene.

Statsminister Erna Solberg kastet glans over samarbeidet mellom selskapene. Norge har etterhvert blitt en elbil-nasjon, noe som har bidratt til at resirkuleringsfabrikken legges til nettopp Norge.

16.000 batterier i året

Fabrikken vil i første omgang ha kapasitet til å resirkulere 8000 tonn batterier årlig, som tilsvarer rundt 16.000 batterier.

Northvolt skal bygge en større resirkuleringsfabrikk ved siden av batterifabrikken som er under bygging i Skellefteå nord i Sverige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.