Hydro melder mandag morgen at Hilde Merete Aasheim (61) er utnevnt til ny konsernsjef for Norsk Hydro asa. Aasheim etterfølger Svein Richard Brandtzæg (61), som har besluttet å tre tilbake etter 10 år som konsernsjef.

Sjefsbyttet kommer etter at Hydro i over ett år har slitt med en alvorlig krise i Brasil. Selskapets Alunorte-anlegg, verdens største aluminaraffineri, ble i slutten av februar i fjor tvunget til å halvere produksjonen etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlige utslipp.

Hydros nye sjef er sterk i troen på at hun vil klare å lede aluminiumsgiganten ut av uføret.

Hun blir første kvinne som går helt til topps blant de virkelig store, norske industrikjempene: Verken Hydro, Yara eller Equinor har noensinne vært ledet av en kvinne.

– Jeg har bygget erfaring og trygghet i rollene jeg har hatt, gjennom 34 år i denne industrien. Så sånn sett tenker ikke jeg på at jeg er kvinne, jeg tenker på meg selv som en industrileder, sier Aasheim til DN.

– Men det er klart at jeg håper å være en rollemodell, og at jeg kan være en inspirasjon for andre kvinner til å ta på seg slike tunge lederroller. Det er viktig å sikre mangfoldet i organisasjonen vår, og kvinneandelen vår er for lav. Vi har rett og slett ikke vært gode nok på å vise at industri er spennende, at det er «high-tech». Jeg håper å kunne sette det enda mer på dagsorden som leder.

Aasheim kommer fra stillingen som konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Primæraluminium.

Gir seg etter 33 år i Hydro

Svein Richard Brandtzæg, som ble administrerende direktør i Hydro i mars 2009, har besluttet å gå av etter 10 år som konsernsjef.

Brandtzæg har jobbet i Hydro i 33 år og vil bli i selskapet frem til utgangen av 2019. Han vil ifølge Hydro fungere som rådgiver for den nye konsernsjefen og Hydros teknologistyre.

– Svein Richard har gjort Hydro til et verdensledende aluminiumselskap med sterke posisjoner i hele verdikjeden og 35.000 ansatte i 40 land. Det inkluderer viktige beslutninger om å gå inn i bauksitt- og alumina i Brasil i 2011 og oppkjøpet av det globale ekstruderingsselskapet Sapa i 2017, som gjorde Hydro til et fullt integrert aluminiumselskap, sier Hydros styreleder Dag Mejdell.

Saken fortsetter under tweeten

– Brandtzæg er en sann aluminiumentusiast og teknologioptimist. Det kommer tydelig frem både i hans måte å lede på og hans ettermæle i Hydro, legger han til Mejdell.

Brandtzæg signaliserte til styret i fjor høst at han ville gå av med tanke på førtidspensjonering.

Ser frem til å lede Hydro

Hilde Merete Aasheim vil tiltrer som konsernsjef 8. mai 2019.

Les mer om Hilde Merete Aasheim: Gått gradene i 30 år dnPlus

– Jeg er glad for at Hilde Merete Aasheim har takket ja jobben som konsernsjef i Hydro. Aasheim har en unik kombinasjon av bred industriell erfaring, kommersielt instinkt og sterke lederegenskaper som gjør henne til en perfekt match som konsernsjef for Hydro, sier Hydros styreleder Dag Mejdell.

Hilde Merete Aasheim tiltrer som konsernsjef i Hydro fra 8. mai 2019.
Hilde Merete Aasheim tiltrer som konsernsjef i Hydro fra 8. mai 2019. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Aasheim er for tiden konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008. Ifølge en pressemelding fra Hydro har hun har jobbet innen industrien hele sin karriere, blant annet i Elkem, Statoil og Hydro, der hun har tilbrakt totalt 12 år.

– Jeg ser veldig frem til å lede Hydro på veien videre sammen med våre 35.000 kompetente og engasjerte kolleger over hele verden, sier Aasheim.

30 års erfaring

Aasheim sa under en pressekonferanse mandag morgen at hennes førsteprioritet i rollen som konsernsjef er å ta tak i utfordringene i Brasil.

– I dag er selskapet preget av utfordringer i Brasil. Førsteprioritet for meg er å ta tak i denne situasjonen, og sette en klar og tydelig agenda som skal bidra til forbedringer, sier hun.

Styreleder Dag Mejdell er sikker på at selskapet har funnet en god etterfølger.

– Med mer enn 30 års erfaring fra norsk og internasjonal industri og imponerende resultater knyttet til forbedrings- og endringsprosesser har Hilde det som trengs for å styrke Hydros posisjon som et verdensledende aluminiumselskap, sier Mejdell.

Hilde Merete Aasheim har tidligere vært leder for den globale industriforeningen International Aluminium Institute og Norsk Industri, og vært styremedlem i entreprenørselskapet Veidekke og gjødselselskapet Yara.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Verdensmester Einun Skorem viser deg hvordan man lager kokekaffe
01:01
Publisert: