Natt til tirsdag 19. mars ble aluminiumsgiganten Hydro slått ut av et kraftig cyberangrep. Løsepengeviruset LockerGoga fanget og krypterte alle selskapets data, og krevde penger utbetalt i kryptovaluta for å låse dem opp.
Angrepet førte til store produksjonsproblemer og de fleste av selskapets fabrikker måtte gå over til mer manuelle prosesser.
Da Hydro la frem sine resultater for andre kvartal i juli anslo selskapet at cyberangrepet påførte selskapet ekstrakostnader på mellom 500 og 600 millioner kroner i årets to første kvartal.
Kripos har gjennom Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) etterforsket det omfattende cyberangrepet på Hydro siden 20. mars.
– Status er at vi har samlet inn store mengder informasjon og vi er i ferd med å analysere denne. Vi kan foreløpig ikke si noe om hvor angrepet oppsto eller hvem som står bak, sier politiadvokat i Kripos, Knut Jostein Sætnan, til DN.
Samarbeider med Europol
Han forteller at NC3 arbeider bredt på flere fronter med etterforskningen av dataangrepet.
– Undersøkelsene som gjennomføres i saken er høyt prioritert og det er satt av betydelig med ressurser i dette arbeidet, sier Sætnan
Saken fortsetter under videoen
– Større dataangrep som det Hydro har vært utsatt for er et problem som store og små bedrifter i mange land står overfor. I etterforskningen har vi samarbeidet tett med Europol, og det samarbeidet vil fortsette, legger politiadvokaten til.
Sporsikring og tekniske analyser av data fra hendelsen er sentrale arbeidsoppgaver som NC3 arbeider med i samarbeid med relevante aktører både i Norge og internasjonalt. En sentral del av etterforskningen handler også om å avklare motivet bak angrepet.
Hydro har gitt mye innsyn
Sætnan sier til DN at det spesielle i denne saken, sammenlignet med de fleste andre tilfellene internasjonalt, er at Hydro har vist stor samarbeidsvillighet og har gitt Kripos stor tilgang til informasjon.
– Samarbeidet med Hydro er et eksempel til etterfølgelse for norske bedrifter som måtte rammes av et stort dataangrep. Åpenheten til Hydro har gitt politiet muligheter vi ikke har hatt tidligere, sier Sætnan.
Samarbeidet har blant annet gjort det forebyggende arbeidet enklere.
– Gjennom tett samarbeid mellom Kripos og Nasjonalt cybersikkerhetssenter har norske myndigheter kunnet varsle og forhindre potensielle angrep mot andre bedrifter, sier Sætnan.
NC3 er det nasjonale senteret for forebygging, avdekking og bekjempelse av trusler og kriminalitet i det digitale rom. Senteret utvikler metoder og gir bistand til politidistriktene samt etterforsker egne saker innen cyberkriminalitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.