Hydro-aksjen steg drøyt to prosent mandag formiddag etter at selskapet i helgen meldte at det sammen med den brasilianske påtalemyndigheten Ministério Público vil fremme en anmodning om å løfte forbudet mot å bruke det nye rødslamdeponiet ved anlegget.

– Dette er helt klart positive nyheter for Hydro, selv om det nok har vært ventet at det ville komme en melding på dette, sier analytiker Truls Kolsrud Engene i SEB.

Han tror at markedsreaksjonen på nyheten vil være dempet.

– Jeg venter en liten positiv reaksjon på helgens nyhet, men den vil være mindre enn da Hydro i mai meldte at produksjonsrestriksjonene ved Alunorte ble løftet, sier Engene.

Han påpeker at mens tillatelsen til å øke produksjonen fra 50 til 100 prosent ga umiddelbare effekter på forventet produksjon, vil ikke en eventuell tillatelse til å ta i bruk det nye rødslamdeponiet ha en lignende effekt.

– Det blir også et spørsmål om hvor lang tid det vil ta før den føderale domstolen faktisk løfter forbudet, sier Engene

Han påpeker at det sist tok rundt en måned fra anmodningen ble kunngjort til forbudet faktisk ble løftet.

– Positivt at det kom nå

Også analytiker Morten Normann i Carnegie påpeker at helgens nyhet var som ventet.

– Det positive er at det løser seg nå og ikke om et halvt år, fordi levetiden til det gamle deponiet var i ferd med å løpe ut. Hvis forhandlingene strakte seg ut i tid så hadde man kanskje fått noe mindre forhandlingsstyrke, sier Normann.

Han påpeker videre at avtalen med Ministério Público åpner for at Hydro må betale ytterligere kompensasjon til berørte lokalsamfunn dersom en varslet utredning viser behov for dette.

– Det er vanskelig å si hvor store summer det kan bli snakk om, men mest sannsynlig er det ganske begrenset i den store Hydro-sammenhengen, sier Normann.

Viktig skritt

Natt til lørdag meldte Hydro at selskapet har kommet til enighet med den brasilianske påtalemyndigheten Ministério Público om å fremme en felles anmodning om å løfte forbudet mot å bruke det nye rødslamdeponiet, DRS2, ved Alunorte.

Etter oversvømmelser og utslipp av ubehandlet regnvann ble verdens største aluminaraffineri, Alunorte, i mars 2018 tvunget til å halvere produksjonen. Samtidig innførte myndigheten et forbud mot å bruke det nye rødslamdeponiet ved anlegget, kjent som DRS2.

Etter over ett år med tøffe forhandlinger lykkes Hydro i mai med å få produksjonsrestriksjonene ved anlegget løftet. De siste månedene har Hydro jobbet med å få produksjonen ved Alunorte opp igjen til 100 prosent. Den store utfordringen har imidlertid vært at det gamle rødslamdeponiet har nådd maksimal levetid, og vil være fullt innen 12 måneder.

– Vi er mest opptatt av å få løftet forbudet mot å bruke det nye rødslamdeponiet, DRS2. Dette er den eneste langsiktige løsningen som er bærekraftig, sa Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim, under selskapets resultatpresentasjon i juli.

Hydros mål har vært å løse DRS2-floken på samme måte som produksjonsrestriksjonene, ved å fremme en anmodning til domstolen som er støttet av påtalemyndigheten Ministério Público og miljømyndigheten Semas.

Børsmeldingen Hydro sendte ut i helgen viser at selskapet i hvert fall har lykkes med å få med seg Ministério Público på laget, men anmodningen er basert på en avtale der også Semas var blant partene som underskrev.

Anbefaler kjøp

Til tross for at Hydro i mai gjorde et kjempefremskritt ved å få lov til å øke produksjonen ved Alunorte, er aksjekursen i dag drøyt 10 prosent lavere enn i midten av mai.

– Uheldigvis for Hydro så sammenfalt denne nyheten med en ytterligere eskalering av handelskrigen og frykt for lavere økonomisk vekst har bidratt til fallende aluminiumspriser. Alunorte-nyheten druknet dermed litt i negative makronyheter, sier analytiker Truls Kolsrud Engene i SEB.

Til tross for stor makroøkonomisk usikkerhet anbefaler SEB kjøp av Hydro-aksjen.

– Aksjen prises nå til en pris/bok på rundt 0,7 og det er nær det laveste nivået vi har sett de siste syv årene, sier Engene.

Han påpeker at mulige triggere for aksjen vil være investordagen som arrangeres i Oslo 24. september, samt potensiell de-eskalering av handelskrigen og bedring i aluminiumsprisen.

Også Carnegie anbefaler kjøp av Hydro-aksjen.

– Når aksjen prises til 70 prosent av de bokførte verdiene så gjør man neppe så mye feil med å kjøpe Hydro på dagens kursnivå, sier Normann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.