Det har gått snart fem måneder siden brasilianske myndigheter tvang Hydro til å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, nord i Brasil.

Produksjonskuttet har hatt store negative ringvirkninger, og Hydro er blitt nødt til å halvere produksjonen også ved bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras.

Hydro melder onsdag på sine nettsider at selskapet ser seg nødt til å permittere 80 ansatte ved Paragominas. Varigheten på permisjonene vil ifølge Hydro være på opptil fem måneder.

Siden april har Hydro tvunget store grupper med ansatte ut i pålagte, kollektive ferier ved selskapets to største anlegg i Brasil. Nå er denne ordningen brukt opp.

– Dette handler om å tilpasse arbeidsstyrken til arbeidet på anlegget. Hittil har de ansatte ved Paragominas hatt kollektive ferier med rulleringer. Permitteringene er vårt neste steg for å tilpasse kapasiteten, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Sier opp underleverandører

Permitteringene skal ifølge Hydro være i tråd med arbeidslovgivningen i Brasil og beslutningen ble tatt i samarbeid med arbeidstagerorganisasjoner i Pará og Amapá.

I tillegg til å permittere 80 egne ansatte vil Hydro de neste ukene kvitte seg med 175 ansatte som jobber for underleverandører. Deler av arbeidet utført av disse underleverandørene vil fremover bli utført av Hydros egne ansatte, opplyser selskapet.

Totalt har Paragominas 1400 ansatte.

– Formålet er å trygge arbeidsplasser på lengre sikt. Den beste måten å gjøre det på er å få Alunorte tilbake i full produksjon, og da vil både Paragominas og Albras følge etter, sier Molland.

– Hvor snart har dere behov for å permittere ved de to andre Hydro-anleggene, Alunorte og Albras?

– Det er vanskelig å kommentere. Vi gjør en løpende vurdering, og dette er avhengig av hvordan vi velger å drifte. Hittil har det ikke vært behov for å permittere. Dette må vi komme tilbake til.

24. juli legger Hydro frem resultatene for andre kvartal. Dette blir første gang markedet får se den fulle effekten av Hydros brasilianske krise på selskapets finansielle resultater.

Fortsetter forhandlingene

Hydro har de siste månedene forhandlet med brasilianske myndigheter om et løsningsforslag som kan bane vei for en rettsbeslutning om å heve produksjonsrestriksjonene som er pålagt Alunorte.

Molland bekrefter at ingen enighet er oppnådd med brasilianske myndigheter, og sier at dialogen fortsetter.

– Hvor lang tid vil det ta før dere får myndighetene med på å oppheve påbudet om halv produksjon?

– Vi er veldig varsomme med å spå. Det er klart at hvis du ser det opp mot permitteringer og andre ting er det ingen tvil om at det beste for de ansatte er å komme tilbake til normal drift.

I forhandlingene med Ministério Público er det kun ett punkt som gjenstår, om hvordan Hydro skal bidra økonomisk til lokalbefolkningen i området rundt Alunorte-anlegget. Befolkningen lider under svært vanskelige økonomiske og sanitære forhold.

Hydro har sagt seg villig til å bidra, men har plent nektet å gå med på myndighetenes ønske om direkte utbetalinger av to månedslønner, rundt 4000 kroner, til vanskeligstilte husholdninger. Selskapet har i stedet svart at hjelpen må skje på andre måter enn ved direkte utbetalinger.

Ministério Público opplyser til DN at et nytt avtaleforslag sannsynligvis blir sendt til Hydro denne uken. Hvis selskapet går med på de nye avtalevilkårene, kan Hydro være ett steg nærmere å gjenoppta full produksjon ved de tre anleggene i Brasil med totalt rundt 4000 ansatte. (Vilkår)

– Vi har daglige forhandlinger med myndighetene i Pará
Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg forteller hva selskapet nå gjør for å løse opp i Alunorte-problemene.
01:19
Publisert: