Den store norske aluminiumsprodusenten Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 3,559 milliarder i første kvartal 2021. Omsetningen i kvartalet var på 31,95 milliarder kroner.

På forhånd var det ventet et underliggende driftsresultat på 3,01 milliarder kroner, og en omsetning på 33,01 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt og estimater innhentet av Infront fra ni analytikere.

I første kvartal i fjor hadde Hydro et underliggende driftsresultat på 1,94 milliarder kroner.

Hydro-aksjen faller på Oslo Børs en time inn i handelen tirsdag. Aksjen steg umiddelbart like etter at børsen åpnet, men har nå snudd og faller rundt 2,2 prosent.

En sterk oppgang i verdensøkonomien førte til økt etterspørsel etter fornybar energi, aluminium og aluminiumprodukter, opplyser selskapet i en melding tirsdag. Forretningsområdene Hydro Energy og Hydro Extrusions rapporterte rekordresultater for kvartalet.

Hydro fikk et driftsresultat på 1,88 milliarder kroner i første kvartal, mot et driftsresultat på minus 1,74 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Fortsatt pandemihåndtering

I rapporten vises det til at Hydro fortsatt jobber med å håndtere effekten av pandemien på drift og lokalsamfunn verden over.

Samtidig var første kvartal betydelig preget av global økonomisk oppgang, ettersom gjenåpningen av samfunnet har begynt og det er gitt omfattende økonomiske støtteordninger fra myndigheter. Hydro ser som et resultat av dette nedgang i overskuddstilbudet i markedet for primæraluminium, og venter at markedet i hovedsak vil være i balanse i 2021.

– Jeg er glad for å se at inntjening og avkastning er på vei opp på de fleste av våre virksomhetsområder som følge av høyere marginer og volumer, men også som følge av fortsatt lave kostnader, særlig i Extrusions, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Vil satse på hydrogen

Frem mot 2025 vil Hydro utforske nye vekstmuligheter innenfor fornybar energi. Tidligere i april meldte selskapet at det utforsket potensialet for å utvikle og drifte hydrogenanlegg.

Nå opplyser Hydro at det har planer om å hente inn ekstern kapital til selskapets hydrogensatsing på kort til mellomlang sikt.

– Vi ser et stort potensial for å skifte ut naturgass med hydrogen ved verkene våre. Vi vil derfor utforske potensialet for utvikling og drift av hydrogenanlegg for å møte den store interne etterspørselen, i tillegg til å betjene det eksterne markedet, ved å utnytte selskapets kompetanse på industrivirksomhet og fornybar kraft, sier Aasheim i en melding tirsdag.

I rapporten fremgår det at Hydro planlegger å gjøre sine første investeringsbeslutninger innen hydrogen i løpet av 12 måneder, og at det per nå ser på utvikling av mellom tre og fem prosjekter i Norge og Europa.

Skal spare mer

I mars ble det kjent at Hydro selger valseverkene, forretningsområdet kalt Rolling, til det amerikanske oppkjøpsfondet KPS Capital Partners for rundt 14 milliarder kroner.

Avtalen ventes å bli gjennomført i andre eller tredje kvartal, opplyser Hydro tirsdag.

Etter salget av Rolling har Hydro revidert sitt forbedringsmål frem mot 2025, til 7,4 milliarder kroner. Av dette skal 5,1 milliarder kroner oppnås innen utgangen av i år, opplyses det i rapporten. Samtidig jobber selskapet med tiltak i markedet og muligheter i samarbeid med kunder i dagens aluminiumportefølje, med mål om å oppnå 1,5 milliarder kroner i kommersielle forbedringer innen 2025. Sett ut ifra fremdriften i første kvartal venter Hydro at forbedringsprogrammet vil overgå målet for året.

Salget av valseverkene ble møtt med stor skuffelse blant politikere og fagforeningen Nito (Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon).

Nito-leder Trond Markussen mente Hydro solgte gullet sitt ved salget av valseverkene til det amerikanske oppkjøpsfondet.

Kursløft siste år

Av de ni analytikerne som har delt sine anslag for Hydros resultater, anbefaler fem kjøp av Hydro-aksjen. Det gjennomsnittlige kursmålet på aksjen er 58,1 kroner.

Hydro-aksjen ble handlet til 56,02 kroner da Oslo Børs stengte mandag. Det siste året har aksjen steget nær 160 prosent. Aksjekursen nådde en bunn på 19,6 kroner ved inngangen til koronakrisen i mars i fjor. Siden det har den steget mer enn 180 prosent.

På sitt høyeste kostet aksjen 57,50 kroner stykket. Det var i november 2017, kort tid før selskapet i februar 2018 slapp ut vann med avfallsstoffer gjennom en ulisensiert kanal direkte ut i Pará-elven i regnskogen i Brasil, etter en oversvømmelse. Anklager om utslipp fra selskapets rødslamdeponier har selskapet avvist, og lokale miljømyndigheter ikke funnet påvist. Saken etterforskes fortsatt av lokale myndigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.